Nieuws

Rappe devaluatie yuan groot risico

Waar eindigt de val van de Chinese yuan? Door de onrust rond de yuan neemt de onrust op de valutamarkt toe.

De snelle devaluatie van de Chinese yuan zou voor onrust zorgen voor munten van opkomende markten op de valutamarkt, schrijft Bloomberg. "De situatie rond de yuan is belangrijker nu de onzekerheid rond de dollar afneemt, nadat de Amerikaanse Federal Reserve heeft besloten de rente te verhogen."

De waarde van de dollar is fors gestegen sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Dat is vooral ten koste gegaan van de munten van landen als Zuid-Korea en India.

De Chinese monetaire autoriteiten hebben de afgelopen jaren een beleid gevolgd waardoor de waarde van de yuan geleidelijk devalueert. Het is een kostbare politiek. Volgens Bloomberg heeft het de Chinese centrale bank al 279 miljard dollar gekost. De waarde van de yuan staat op dit moment op het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 2008. De voor het wisselkoersbeleid relevante referentierente is door de Chinezen echter op een hoger niveau gezet dan waar rekening mee was gehouden.

Yuan leidt de weg

De geleidelijke devaluatie van de yuan is een belangrijk aanknopingspunt voor andere opkomende markten. Bloomberg citeert Khoon Goh, een analist voor Australia & New Zealand Banking Group in Singapore. Deze zegt dat een schok in het Chinese beleid voor grote onrust zal zorgen op de valutamarkten in Azië.

De kans op volatiliteit op de valutamarkt stijgt door de sterke stijging van de dollar. Dit resulteert in een uitstroom van kapitaal uit China. Volgens Goldman Sachs gaat dit ten koste van de stabiliteit rond de yuan. Daar hebben ook de munten van Maleisië en Indonesië last van. Goldman Sachs gaat ervan uit dat deze munten de komende maanden 1% in waarde zullen dalen.

De Chinese centrale bank zal volgens een vertegenwoordiger van SocGen in Singapore minder genegen zijn dan in het verleden om de valutamarkten te stabiliseren. De relatieve rust op de financiële markten en het stimuleringsbeleid van de Chinese overheid leiden er volgens Jason Dew toe dat de Chinese centrale bank de grenzen van de mogelijkheden zullen opzoeken als het gaat om de waardevermindering van de yuan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen