Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

De meest bezopen ETF

U kunt nu handelen in sterke drank via de Whiskey en Spirits ETF. Zijn rendementspercentages gelijk aan het alcoholpercentage?

U kunt nu handelen in sterke drank via de Whiskey en Spirits ETF. Liggen er rendementspercentages gelijk aan het relatief hoge alcoholpercentage in het verschiet?

Waarom deze ETF?

Onlangs stond in de Telegraaf een interview met Michel Kappen, CEO van Scotch Whisky International. Via dit kantoor kunt u beleggen en handelen in flessen whisky op het World Whisky Index-platform. Dat is volgens Kappen lucratief, want het rendement over de afgelopen zes jaar bedroeg 15,1% en over een periode van zestig jaar was het jaarlijkse rendement gemiddeld 6,6%.

Voor wie het handelen in fysieke flessen te riskant vindt, is er sinds kort de Whiskey en Spirits ETF. 

De index

De onderliggende index van de ETF bestaat uit een twintigtal drankenondernemingen die zich voor een belangrijk deel bezighouden met de productie en marketing van whisky. Bedrijven die minder dan 50% zijn gericht op de whiskymarkt worden voor maximaal 4,9% in de index opgenomen.

De index bestaat uit bekende ondernemingen als het Britse Diageo en de Franse bedrijven Pernod en LVMH. Met Pernod en Diageo heeft u al een derde van de index in handen, terwijl de top vijf al meer dan de helft van de index vertegenwoordigt.

Regionaal is er sprake van een mooie sprei ding, waarbij het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met respectievelijk 28% en 27% goed vertegenwoordigd zijn, gevolgd door ondernemingen uit de Verenigde Staten (14%), Japan (8%), Thailand (7%), India, Italië en Zuid-Afrika (alle 5%).

Lees ook: De op-een-na-slechtste ETF

De ETF

De ETF is fysiek van structuur, wat inhoudt dat alle aandelen uit de index worden gekocht. Dat is met het beperkte aantal op redelijk goed verhandelbare markten natuurlijk ook de meest logische keus. Mochten aandelen toch moeilijk verkrijgbaar zijn, dan kan de ETF via sampling de index zo goed mogelijk nabootsen.

De kosten van het fonds bedragen 0,75% per jaar. Ik ben (nog) meer geïnteresseerd in de werkelijke kosten. Dat het verschil is tussen het bruto indexrendement en de fondsprestatie. Omdat het fonds pas begin oktober is gestart, zijn die cijfers niet beschikbaar.

Aangezien de transactiekosten niet in de 0,75% zijn gerekend en (uiteraard) ook niet de dividendlekkage (dat is mogelijk 0,3% tot 0,5%) zullen de werkelijke kosten boven de 1% uitkomen.

Lees ook: ETF van Goldman Straks

Wat vindt Tak?

Beleggen in deze whisky-ETF is anders dan beleggen in fysieke flessen. In het laatste geval gaat het puur om de waardestijging, terwijl de bedrijven uit de index gewoon een goed businessmodel moeten hebben.

Volgens de uitgever van deze ETF groeit de vraag naar whisky gestaag en daarmee de te maken winst voor de ondernemingen uit de index. Ik geloof dat graag en kan mij daar ook alles bij voorstellen. Maar het blijft een luxe drank met alle risico voor het toekomstige rendement.

Ik vind de ETF relatief duur voor een simpele positie in een beperkt aantal ondernemingen. Als u zelf een aantal van de ondernemingen uit de index aanschaft, heeft u ook een mooie positie in whisky-bedrijven. Met de uitgespaarde kosten kunt u zichzelf op een mooie malt trakteren.


ETF-feiten

 • Uitgever: Spirited Funds/ETF Managers Group
 • Onderliggende index: Whiskey & Spirits Index
 • Start fonds: 12 oktober 2016
 • Ticker: WSKY
 • Notering beurs: NYSE
 • Valuta ETF: dollar
 • Fondsomvang: 2,4 miljoen dollar
 • Werkelijke kosten: 0,45%
 • Replicatie: fysiek, volledig
 • Dividend: geen
 • Rendement 2016 YTD: -0,44%
 • Total Expense Ratio: 0,75%
 • Werkelijke kosten: >1%

Cijfers per 4 november 2016.

Dit artikel is ook verschenen in IEXProfs Magazine 4 2016.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen