Vraag naar aandelen-ETF's blijft hoog Er vloeide in juni 128,1 miljard dollar naar wereldwijde aandelen-ETF's. De VS blijft het meest populair, maar emerging markets liggen ook steeds beter in de markt. 16 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er is een ongebroken grote vraag naar verhandelbare mandjes van aandelen, obligaties of andere effecten. In juni stroomde er netto 128,1 miljard dollar naar wereldwijde ETF’s, het op een na hoogste bedrag dit jaar. In mei was de instroom 116,4 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van BlackRock, de eigenaar van iShares, de grootste uitgever van ETF’s ter wereld. De stijging in juni werd vooral veroorzaakt door een toename van de vraag naar aandelen-ETF’s waar ongeveer 90 miljard dollar naartoe stroomde. Wereldwijde obligatie-ETF’s waren iets minder populair met een netto-instroom van 39,9 miljard dollar. Het geeft aan dat beleggers nog altijd behoorlijk risicobereid zijn. Goud-ETF's als hedge Van de andere kant was er ook relatief veel vraag naar goud-ETF’s (1,3 miljard dollar), die vaak als bescherming van de portefeuille gebruikt worden. Deze toename komt wel na een lange periode van netto-outflows. Goud-ETF’s zagen tussen juni 2023 en april 2024 24,1 miljard dollar aan kapitaal wegvloeien. Emerging markets Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat de stroom kapitaal richting aandelen-ETF’s voor emerging markets lijkt aan te trekken, met Mexico en India voorop. In vergelijking met de VS (+51,2 miljard dollar) is het overigens nog altijd vrij weinig. Mexico zag een instroom van 0,4 miljard dollar en India van 0,7 miljard dollar. Europa zat op 2,5 miljard dollar. Vastrentend Bij de obligaties steeg de instroom naar investment grade obligatie-ETF’s tot het hoogste niveau sinds januari met een plus van 7,8 miljard dollar. High-yield ontving daarentegen geen vers kapitaal. High yield ETF’s zagen dit jaar alleen in januari en mei een substantiële netto-instroom. De instroom in staatsobligaties bleef ondertussen steady in juni met 12,5 miljard dollar. In Europa was er onder beleggers weinig voorkeur voor duration. De gemiddelde belegger koos voor een standaardmix van kort- en langlopende obligaties, terwijl er in de VS duidelijk meer gekeken wordt naar het hebben van exposure naar lange of korte duration. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.