Nieuws

Amundi lijft Pioneer definitief in

Pioneer Investments komt voor bijna vier miljard euro in handen van de Franse vermogensbeheerder Amundi.

Zowel de grootste bank van Italië en huidige eigenaar van Pioneer, UniCredit, als Amundi hebben de transfer van 3,55 miljard euro in constanten bevestigd. De totale overnamesom komt uit op bijna vier miljard euro, vanwege een special dividend van 315 miljoen euro dat aan de bank wordt uitgekeerd.

Door de overname wordt Amundi de achtste vermogensbeheerder in de wereld met 1,3 miljard vermogen onder beheer. Pioneer Investments beheert 222 miljard, het leeuwendeel vermogen van particuliere beleggers. De deal is naar verwachting in de eerste jaarhelft van 2017 afgerond, en levert Amundi een synergievoordeel op van 180 miljoen euro in drie jaar.

De ambitie van Amundi om de belangrijkste speler in Europa te worden, krijgt verder gestalte met de overname. Het gecombineerde bedrijf is de grootste in Frankrijk, en een top driespeler in Italië en Oostenrijk. Ook in Duitsland de marktpositie sterk.

Kapitaalbuffers versterken 

De belangrijkste systeembank van Italië gebruikt de deal om haar kapitaalbuffers te versterken en blijft in Duitsland, Italië en Oostenrijk tien jaar distributiepartner voor Pioneer.

Vorige week schorste Pioneer twee topbeheerders van het vastrentende team, die een eigen vermogensbeheerder wilden beginnen en bestaande klanten meenemen. Het gaat om Ali Chabaane, hoofd portfolioconstructie en Tanguy Le Saout, hoofd Europese obligaties.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie