Nieuws

Aandelen en obligaties bieden bijna gelijk rendement

Amundi AM ziet wat betreft rendementsverwachtingen de komende 10 jaar weinig verschil tussen aandelen en obligaties. De risico's bij aandelen liggen wel een stuk groter.

Amundi Asset Management ziet voor de komende 10 jaar maar weinig voordelen voor aandelen boven obligaties. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse update van de Long Term Asset Class Returns Forecasts.

Bij aandelen (wereldwijd) gaat Amundi uit van een gemiddeld rendement van 5% tot 7%. Maar uit de toekomstsimulaties bestaat er ook het klein risico op een negatief rendement. Er is een kans van 5% op een rendement van onder de 0% over de volle 10 jaar.

Meer beweging

Het grote nadeel van aandelen is dat ze meer last hebben van volatiliteit dan obligaties, en dat terwijl obligaties bijna net zoveel beloven op te leveren.

Bij Amerikaanse corporate high yield en investment grade komt Amundi uit op respectievelijk 5,5% en 5,1%. Europese high yield en investment grade leveren 4,8% en 3,9% op.

Bij straatsobligaties komen Amerikaanse treasuries uit op 4%. Binnen Europa leveren Britse staatsobligaties met 4,6% meer op dan staatsobligaties uit de eurozone (3,3%).

 

Europa versus de VS

Bij aandelen zit er meer rendement in het vat voor Europese aandelen (6%) dan Amerikaanse (5,4%). bij emerging markets kan het rendement oplopen tot 7,1%.

Amundi blijft verder positief over private equity in zowel de VS (+8,9%) als Europa (7,8%), maar de verwachte volatiliteit is hier wel het grootst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen