Nieuws

Vaarwel pensioenbeloftes

Niet zekerheid maar onzekerheid leidt tot hoge pensioenen. René Maatman fileert het pensioenstelsel, inclusief het toezicht.

Weg met pensioenbeloftes, -buffers en -dekkingen. Stop het huidige procyclische toezicht. Volgens jurist en pensioenexpert René Maatman kan er beter vandaag dan morgen afscheid worden genomen van het huidige Nederlandse pensioenstelsel. Zijn oplossing is een premiesysteem, dat veel slimmer in elkaar zit dan welk premiesysteem waar dan ook.

Niet dat hij zich kan vinden in al dat pensioengeklaag: “We hebben in Nederland fantastische pensioenvermogens opgebouwd waar de rest van de wereld alleen maar jaloers op kan zijn. Ondanks deze rijkdom zitten we met elkaar te kniezen over tekorten, die er zouden zijn. Ook in de laatste jaren zijn de pensioenvermogens weer fors gestegen. Ofwel, er is overvloed, die wordt voorgesteld als een tekort, waarbij de pensioenfondsen onderwijl tal van verwijten worden gemaakt.”

En al die tekorten dan? "De hoogte van de verplichtingen is afhankelijk van de berekeningsmethode en van wat wanneer wordt uitgekeerd. Door het bestaande toezichtraamwerk rekenen we ons arm, terwijl we schatrijk zijn. Tegelijkertijd kost het ongelofelijk veel moeite om dat toezichtraamwerk te wijzigen, zodat de benodigde financiële ruimte er wel ontstaat."

Een nieuw stelsel aub

Aan de andere kant, ondanks de pensioenrijkdom begrijpt Maatman ook wel dat het huidige pensioenstelsel op zijn laatste benen loopt. Er moet iets veranderen en dat moet volgens hem eerder vandaag dan morgen gebeuren.

Maatman: “Het huidige stelsel loopt vast omdat het te ingewikkeld is. En omdat er ingewikkelde herverdelingen in zitten. Het gaat uit van de veronderstelling dat de volgende generatie mee wil doen aan het systeem, terwijl dat geloof en vertrouwen er niet meer is. We moeten daarom een systeem vinden waarbij overschotten en tekorten op een eerlijke manier worden verdeeld zonder aankomende generaties met de problemen op te zadelen. De oplossing is een persoonlijk pensioen met risicodeling, een heel slimme variant van het premiesysteem. De economen Bovenberg en Nijman hebben dat bedacht.”

Meer vrijheid is beter

Belangrijk in de toekomst is volgens Maatman dat pensioenfondsen in hun beleggingsaanpak meer vrijheid krijgen dan nu met het procyclische toezicht het geval is. Want: "Niet zekerheid maar onzekerheid leidt tot rendement, en rendement is nodig voor een goed pensioen."

  • Lees het volledige interview met René Maatman in de aankomende uitgave van het magazine IEXProfs dat medio december verschijnt.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?