Nieuws

Eerste grote rotatie sinds 2008

Als de inflatie oploopt en het lage rentebeleid ten einde komt, breken eindelijk betere tijden aan voor waarde-aandelen.

Centrale banken hebben in de afgelopen jaren met hun ruime monetaire beleid een harde strijd gevoerd tegen deflatie en lage groei. Voor groeiaandelen betekende dit de perfecte omstandigheid om te excelleren. Voor waardeaandelen was de sitautie minder rooskleurig.

Net als Jorik van den Bos van Kempen Global High Dividend Fund ziet Colin McLean, directeur van SVM Asset Management, tal van aanwijzingen dat de markt aan het draaien is, weg van de snelle groeibedrijven uit bijvoorbeeld de Nasdaq-index naar de wat slomere industriebedrijven uit bijvoorbeeld de Dow Jones.

De afgelopen twee maanden waren bijvoorbeeld uitstekend voor de markt als geheel, maar groeiaandelen bleven duidelijk achter met een verlies van 6% in de VS en Europa.

Inflatie

Om van een trend te spreken is het volgens McLean nog een beetje vroeg. Eerst moet er aan één belangrijke voorwaarde worden voldaan. Wat waarde-aandelen als groep volgens hem vooral nodig hebben, is meer economische groei, meer inflatie en een stijgende rente. Dat is het milieu waarin zij het beter doen dan groeiaandelen.

McLean: "Aandelen met een lage groei en een lage waardering hebben een katalysator nodig om beter te presteren. Op bedrijfsniveau kan dat een managementverandering zijn of een reorganisatie, op macroniveau is dat inflatie."

De Greenspan put

Het verleden is een goed voorbeeld. In de periode van Fed-president Alan Greenspan eind jaren negentig leidde het lage rentebeleid tot de oplopende koersen van ict-bedrijven. "Never fight the Fed", werd toen gezegd. Zijn beleid, dat ook wel bekend staat onder de "Greenspan put", werd door Ben Bernanke (de Bernanke put) en nu Janet Yellen nog eens dunnetjes overgedaan.

Het zal daarom niet verbazen dat waarde-aandelen sinds 2008 veel slechter presteerden dan technologie- en andere groeiaandelen. Maar er zijn dus signalen dat het lage rentebeleid op zijn einde loopt. Dat geldt zeker voor de VS waar Donald Trump de economie wil aanjagen met lage belastingen en hoge overheidsbestedingen. 

Als Trump doet wat hij zegt, dan kan de hogere inflatie en rentestijging bijna niet uitblijven, en kan de rotatie volgens McLean echt goed op gang komen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie