Column

“Beleggen in verandering is onze core business”

Ervan uitgaande dat economische verandering een belegger meer richting geeft dan economische groei speurt langetermijnbelegger Baillie Gifford naar bedrijven, publiek en privaat, die de disruptieve dans leiden. “Het mislopen van een winnaar doet veel meer pijn dan een investering waarvan de opbrengst tegenvalt.”

Baillie Gifford organiseerde recent een bijeenkomst voor Europese journalisten in thuisbasis Edinburgh. Als titel van de bijeenkomst was gekozen voor The Changing Face of Growth.

Baillie Gifford is een unieke vermogensbeheerder. Het bedrijf is in handen van 57 partners, dus privaat. Gehijg in de nek van aandeelhouders is er niet bij. Dat is maar goed ook, want Baillie Gifford is een langetermijnbelegger in groeibedrijven. Dat kunnen publieke en private bedrijven zijn. Een van de grootste private posities is SpaceX.

Klanten van de Schotse vermogensbeheerder begrijpen dat rendementen op korte termijn kunnen tegenvallen. Dat hoort erbij. Niets zo wispelturig als de markt.

Enorme koersuitslagen

Het Long Term Global Growth Fund van Baillie Gifford laat zien hoe hevig de koersuitslagen kunnen zijn. In coronajaar 2020 boekte het wereldwijde groeifonds een rendement van 82%, om ook het jaar erop nog 10% te verdienen.

Maar vervolgens ging het in 2022 helemaal mis toen juist groeiaandelen, dus ook het vlaggenschipfonds van Baillie Gifford midscheeps, werden geraakt. De koers van het fonds verloor 44%.

Ytd staat er een plus van 24% op het bord. De drie grootste posities zijn Nvidia, Amazon en PDD Holdings.

Vergeet economische groei

Partner en directeur Stuart Dunbar laat er geen misverstand over bestaan. “Bij Baillie Gifford beleggen we in verandering. Dat is onze core business.” Volgens hem zijn de meeste beleggers geobsedeerd door economische groei, en dat is fundamenteel verkeerd. “Ontdekken hoe de economie aan het veranderen, geeft een belegger veel meer richting. Er was nog nooit zoveel disruptie als nu.”

Waarmee Dunbar maar wil zeggen: Slechte economische omstandigheden maken niet zoveel uit. Belangrijker is het om te weten welke bedrijven profiteren van disruptie. Het verschil tussen de winnaars en de verliezers zal Dunbar alleen maar groter worden.

Stuart Dunbar
Stuart Dunbar van Baillie Gifford

Noodzakelijke veranderingen

In welke sectoren zit de grootste disruptie? Waar liggen de beste kansen? Dubar maakt allereerst het onderscheid tussen zaken die moeten en die kunnen veranderen. De energietransitie is een moetje. Ook vindingen om de stijgende gezondheidskosten te stoppen, is absoluut noodzakelijk.

Andere beleggers weten dit ook, waardoor het gevaar van overcrowded trades, dus veel te dure aandelen, op de loer ligt. Het advies van Dunbar: "Koop niet de windmolens maar de kabels.”

Timing is niet belangrijk

Juist omdat disruptie het verschil in winstgevendheid van bedrijven zal vergroten, gelooft Dunbar niet in indexoplossingen. Goede research, gekoppeld aan creativeit en dwars denken, moet zorgen voor outperformance.

Dat daarbij kan worden misgetast, weet ook Dunbar. Een fout is volgens hem niet de aankoop van een aandeel dat het minder goed doet dan verwacht, maar het mislopen van een winnaar. “Dat doet meer pijn.” Om daaraan toe te voegen: “Het is lastig om de waarde te bepalen van bedrijven die in een omgeving opereren die sterk verandert. Maar in het algemeen volgen koersen de inkomstengroei van bedrijven. Die relatie is robuust.”

Het precieze koopmoment is daarbij volgens Dunbar niet zo belangrijk: “Ook als een aandeel van een groeibedrijf bij aankoop duur is, dan kan die prijs vijf jaar later waarschijnlijk lachwekkend goedkoop zijn geweest.” De voorbeelden liggen voor het oprapen. Alle huidige megacaps zijn bijvoorbeeld klein begonnen.

Gelijke kenmerken

Maar hoe vindt Baillie Gifford de kansrijkste groeiaandelen? Welke criteria zijn daarbij leidend? Volgens investment manager Michael Taylor hebben de beste groeibedrijven dezelfde kenmerken, waardoor ze over lange tijd kunnen groeien, los van de macro-omgeving en de situatie op financiële markten.

De belangrijkste zijn: Het vermogen om de prijzen te verhogen, voldoende geld om te investeren, en natuurlijk het omhelzen van verandering. “Bij het vasthouden van dit soort groeibedrijven kan de beloning enorm zijn”, aldus Taylor.

AI is geen hype

Ook bij Baillie Gifford twijfelen ze er niet aan dat AI voor enorme disruptie zal zorgen in tal van bedrijfstakken. “Daarom kochten wij Nvidia al in 2016. Mochten die zelfrijdende auto’s er komen, dan profiteert Tesla daar het meeste van”, vertelt Dunbar.

Veel kansen liggen er ook in de gezondheidszorg waar AI op termijn kan zorgen voor gepersonaliseerde medicijnen. Nu al is de succeskans van medicijnen, die zijn gebaseerd op RNA, een factor zes groter dan die op de traditionele manier worden ontwikkeld.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen