Nieuws

Brussel gaat dark pools uitroken met nieuwe regels

Het gebruik van dark pools heeft een grote vlucht genomen. Het is voor Brussel reden om deze manier van handelen te reguleren.

De effectenhandel via dark pools staat grote veranderingen te wachten door nieuwe regelgeving uit Brussel. Dat stelt Anish Puaar van Rosenblatt Securities in een interview met persbureau Bloomberg.

Rosenblatt heeft de handel buiten de reguliere beurzen om (dark pools) onderzocht en komt tot de conclusie dat deze de laatste jaren enorm is gegroeid.In juli kwam hun aandeel in de totale Europese effectenhandel uit op 9,1%, wat 6,2 procentpunt meer is dan in 2010.

Blij met dark pools

Aanvankelijk zat er een zekere logica achter de handel buiten de beurs om. Institutionele beleggers konden op die manier grote pakketten aandelen en andere effecten verhandelen zonder dat de prijzen sterk beïnvloed werden. Het was bovendien een manier om hun strategie geheim te houden.

Voor de banken, die de dark pools ter beschikking stellen, was (en is) het een lucratieve manier om geld te verdienen. Bekende dark pools zijn onder andere die van UBS, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank en Goldman Sachs.

Geen goede prijsvorming

De Europese Unie vindt echter dat het gebruik van de dark pools uit de hand is gelopen en dat daardoor een goede en efficiënte prijsvorming op de beurs in gevaar komt. Brussel heeft daarom nieuwe regels in het leven geroepen die vanaf januari 2018 van kracht worden.

Deze regels zullen volgens Anish Puaar van Rosenblatt grote gevolgen hebben, en hij staat hierin niet alleen. Ook de Londen Stock Exchange (LSE) stelde eerder dit jaar dat als de regels van kracht worden van alle bedrijven in de FTSE 100 index er straks nog maar een via dark pools verhandeld zal mogen worden.

Startpunt

Volgens de nieuwe EU-regels – bekend onder de naam Mifid II – mag vanaf 2018 maximaal 8% van de handel via dark pools lopen. Bovendien geldt voor individuele effecten dat per dark pool niet meer dan 4% van de handel mag worden afgewikkeld.

Feitelijk begint de klok voor de dark pools al in januari 2017 te tikken. Het maximaal aantal te verhandelen effecten via dark pools zal namelijk worden vastgesteld op basis van de gemiddelden van de voorafgaande 12 maanden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus