De goedkoopste ETF's van Nederland De groeiende omvang van de passieve fondsen en de flinke concurrentie zorgen ervoor dat de kosten omlaag kunnen. 29 juli 2016 14:30 • Door IEXProfs Redactie Bij passief beleggen draait het om schaal. En de groeiende omvang van de passieve fondsen en de flinke concurrentie zorgen ervoor dat de kosten omlaag kunnen. Dat gebeurt ook. Experts verwachten dat aanbieders van ETF binnenkort niks meer vragen voor producten gebaseerd op grote, markt gewogen indices. Als die ETF’s groot genoeg zijn, tenminste. Hun geld kunnen ze ook verdienen met het uitlenen van de onderliggende effecten. Ze zullen dan hun marges proberen te halen in niches en met gespecialiseerde ETF's. Smart bèta-ETF’s bijvoorbeeld of multi-asset-ETF's. Maar hoe staat het in Nederland met de kosten voor passieve producten? Zijn die al bijna gratis? Opvallend is dat aandelen-ETF’s het minste kosten. En die ETF’s zijn lang niet allemaal zo groot. De goedkoopste 10 Dit lijstje komt uit de database van Lipper en is gebaseerd op de TER, de total expense ratio. Nu is dat volgens sommige experts niet de beste manier om kosten te vergelijken. Kritiekpunt is bijvoorbeeld dat in-en uitstappen niet is meegerekend. En zijn de spreads niet belangrijker dan de kosten, ook zo'n ding bij ETF's. Zeker is dat de definitie van de TER eenduidig is en voor bijna alle fondsen in deze database bekend is. De data zijn per eind juni en er zijn alleen ETF’s meegenomen die in Nederland verkocht mogen worden. Er zijn er 985 in totaal waar de TER van bekend is. Tot slot, waar zit nu de meeste marge voor de aanbieders? Commodity-ETF’s zijn over het algemeen het duurst. De duurste 10 De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.