Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

Banken-ETF: Leven na de Brexit?

Wie durft er nog in Europese banken te beleggen? Ze zijn flink achtergebleven, maar dat heeft ook een reden.

ETF-PORTRET iShares Stoxx Europe 600 Banks ETF

Terwijl de meeste sectorindices het in januari en februari opgelopen verlies (bijna) geheel goedmaakten, stond de Stoxx 600 bankenindex eind mei nog altijd 14% lager dan aan het begin van het jaar. Ten opzichte van de zomer vorig jaar is de daling zelfs 29%.

En daarna kwam de Brexit er nog even overheen en werd de financiële sector weer flink afgestraft op de beurs. Gevoelsmatig geeft zo’n gedaalde index een mooie kans om nu in te stappen.

Met deze iShares banken-ETF hoeft de belegger niet op zoek naar de beste banken, maar wordt er met één aankoop direct een positie ingenomen in een grote hoeveelheid Europese bancaire instellingen. Zo wordt het risico vermeden dat een paar slecht presterende banken het rendement van de hele portefeuille om zeep helpt.

Vooral Britse banken

Het enige wat nog nodig is, is een herstel van de Europese bankaandelen. De Stoxx 600 Banks Index is eigenlijk een beetje een misleidende naam. Het lijkt er op dat de index uit 600 financiële instellingen bestaat. Dat is niet het geval. De index bevat 47 aandelen van bancaire instellingen uit geheel Europa.

De 600 slaat op de brede index waarin deze aandelen zijn opgenomen. De meeste financiële instellingen uit de index zijn Brits (28%). Niet verwonderlijk met bancaire reuzen als HSBC, Lloyds Banking Group en Barclays.

Ook Spanje (15%) is flink vertegenwoordigd met onder andere Banco Santander en Banco Bilbao. Nederland, uitsluitend vertegenwoordigd via ING, doet voor 4,9% mee in de index. ABN Amro zal op 20 juni worden opgenomen in de Stoxx 600, waardoor eveneens deelname aan de bankenindex in het verschiet ligt.

Banken zijn goedkoop in termen van koers-winstverhouding. De door analisten verwachte verhouding voor de bankenindex ligt op 10,5, terwijl dit voor de brede Stoxx 600 15,3 bedraagt. Het dividendrendement van de banken uit de index is gemiddeld 2,9%.

De ETF

De ETF is fysiek van structuur. Alle aandelen uit de index worden in het fonds opgenomen. iShares probeert via securities lending extra rendement te behalen. Over de afgelopen twaalf maanden was dat een magere 0,01%.

De ETF keert vier keer per jaar dividend uit. Het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden bedroeg 3,62%. Dat is een groot verschil met het dividend van de index (2,9%). De verklaring: het dividend van de index wordt berekend op basis van de hogere koersen een jaar geleden, terwijl iShares het dividend berekend op basis van 29% lagere koersen.

De officiële kosten van deze ETF (TER) bedragen 0,46%. De werkelijke kosten (fondsprestatie minus brutoindexprestatie over de afgelopen drie jaren) bereken ik op datzelfde percentage (0,46%).

Wat vindt Tak?

De charme van indexbeleggen is dat, zonder vooraf keuzes te hoeven maken, met een paar transacties breed gespreid in een grote hoeveelheid aandelen kan worden belegd. Maar bovenop zo’n samengestelde eenvoudige portefeuille kan het zinvol zijn met specifieke sector-ETF’s in te spelen op ontwikkelingen in de markt.

Na de sterke koersval van bankaandelen kan ik mij voorstellen dat beleggers op een herstel willen inspelen. Met deze ETF, die ook qua werkelijke kosten niet duur is, kan dat op een gemakkelijke manier worden gedaan.

Let wel op het valutarisico. Ondanks de eurokoers van de ETF: meer dan de helft van de banken uit de index heeft een niet-euro notering. 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen