Amerikaanse banken hebben beleggers bar weinig te bieden De aandelenkoersen van de Amerikaanse banken zijn ten opzichte van de gehele financiële markt richting een absoluut dieptepunt gezakt. Dat verbaast DWS niets. 22 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie "Vorige week reageerden de markten fel op de (enigszins) tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers. Banken profiteerden. De bankenindex van de S&P500 steeg gedurende de dag met 5%. Maar nu handelt de bankenindex weer op een historisch laag niveau, zeker in vergelijking met de algemene S&P500. Na de regionale bankencrisis in maart is de banken-subindex van de S&P500 nooit meer echt hersteld. Normaal gesproken profiteren banken van hoge rentes, maar dit jaar verloopt anders dan anders. Renteverhogingen volgden elkaar in rap tempo op, waardoor de waarde van obligaties met een lange looptijd daalde. Daarnaast werden de banken door de Amerikaanse toezichthouders gedwongen om hogere kapitaalbuffers aan te houden en werden er meer stresstests gedaan. Het grootste struikelblok voor de banken zijn de hoge herfinancieringskosten. Om aan liquiditeit te komen moeten banken zich weer richten op spaarrekeningen van klanten. De klanten krijgen op staatsobligaties momenteel een rendement van 5%. Als banken hun spaarrente niet verhogen, kan dit leiden tot een uitstroom van spaargeld. Het aandeel van de bankensector in de index is sinds 2003 ruim gehalveerd tot onder de 3%. Ook de totale winst die de sector genereert in de index is gehalveerd tot 8%. Er is momenteel sprake van een disagio. Dat is ook wel te begrijpen. De sector kent een cyclisch business-model met lage marges, een hoge kapitaalintensiteit en de branche moet voldoen aan strenge regelgeving. Het disagio is de afgelopen 10 jaar nauwelijks van z’n plek is gekomen. Wij verwachten voorlopig niet dat de Amerikaanse bankensector zich hieruit weet te bevrijden. De Amerikaanse financiële instellingen hebben te kampen met sterke economische tegenwind. Ook vanwege de consolidatieslag die gaande is, zitten er voor de grootbanken vooralsnog geen hogere marges in. Individuele banken weten soms te ontsporen, maar de vier grootste banken behaalden samen een mooie winst, al moet daar wel bij gezegd worden dat de helft daarvan aan één bank te danken is.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.