Nieuws

Minder geld in UCITS-fondsen

Europese beleggers investeerden in het eerste kwartaal minder in UCITS-fondsen, aldus de EFAMA.

Europese beleggers investeerden in het eerste kwartaal veel minder in UCITS-fondsen, aldus de European Fund & Asset Management Association (EFAMA). EFAMA berekende dat de netto-omzet van UCITS-en AIF-fondsen in het eerste kwartaal van 2016 op 37 miljard euro uitkwam, tegenover 171 miljard in het vierde kwartaal van 2015. Bij de UCITS-fondsen was er zelfs een sprake van een netto-uitstroom van 6 miljard euro. 

De cijfers op een rij: 

  • Long-term UCITS- fondsen (daar vallen geldmarktfondsen niet onder) hadden te maken met een uitstroom vam 4 miljard euro, vergeleken met een instroom van 83 miljard in het laatste kwartaal 2015.
  • Aandelenfondsen lieten een al even negatief beeld zien: uistroom van 3 miljard euro in het eerste kwartaal, tegenover een instroom van 57 miljard vorig kwartaal.
  • De immer populaire multi-assetfondsen lieten wel weer groei zien, zij het veel minder dan eind 2015. De netto-omzet van deze fondsen bedroeg in het eerste kwartaal 2016 6 miljard euro, tegenover 31 miljard in Q4 2015.
  • Beleggers renden het afgelopen kwartaal net zo hard uit obligatiefondsen als vorig kwartaal: - 9 miljard euro.
  • Geldmarktfondsen kregen te maken met een netto-uitstroom van geld van 2 miljard euro, tegenover een instroom van 39 miljard euro vorig kwartaal. 

Op landniveau zien de omzetten er zo uit:

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020