Nieuws

Nieuwe onzekerheid

Ewout van Schaick van NN IP over de vijf trends die de marktonzekerheid voeden.

De hoge volatiliteit duidt op marktonzekerheid. Ewout van Schaick, hoofd multi-asset strategieën van NN IP, onderscheidt vijf ontwikkelingen die deze onzekerheid voeden. Hij geeft meteen aan hoe het multi asset-team van NN IP daarmee omgaat.

 1. Divergentie volwassen en ontwikkelde markten
  Het is een omgekeerde wereld. Terwijl de volwassen markten de crisis hebben overwonnen, gaat het in de opkomende landen juist de verkeerde kant uit. Oplopende schulden, lage winstmarges en gebrekkige hervormingen zijn de aanjagers van de problemen in de opkomende wereld. “Het is de omgekeerde wereld, zo anders dan we decennia gewend waren.” Wat de opkomende markten zeker niet helpt, is de afvlakking van de wereldwijde groei. Sinds de piek in 2010 is het kabbelen geblazen. Inmiddels beweegt het lijntje richting nul. “Daarom beleggen we niet voor de langere termijn in de opkomende markten. We doen het alleen tactisch voor de korte termijn. Zo zijn we nu even overwogen in de opkomende markten omdat de markt er nu in gelooft. Het is een tijdelijk fenomeen.”

 2. Oude economische theorieën maken plaats voor nieuwe
  Lange tijd ging men er vanuit dat markten zich rationeel gedragen en stabiel bewegen rond een evenwicht. Helaas, zo eenvoudig blijkt het niet langer te liggen. Markten worden beheerst door emoties, kennen meerdere evenwichtslijnen en hebben last van zogenoemde self-fulfilling unstable dynamics. “Daarom hebben we een nieuw beleggingsproces ontworpen waarin we naast de ouderwetse fundamentele inzichten aandacht hebben voor sentiment. Om dat sentiment te meten, kijken we onder meer naar de put-callratio’s, de posities van de concurrentie, technische plaatjes en gebruiken we tal van sentimentsindicatoren op basis van big data-analyse.”

 3. Lage rente
  Terwijl de Amerikaanse tienjaars zich nog in positieve territoria ophoudt, beweegt de Duitse Bund (weer) in rap temp naar nul waar het Japanse langlopende schuldzusje zich al enige tijd ophoudt. De redenen van deze ontwikkeling zijn bekend: lage economische groei, schuld opkopende centrale banken, lage inflatieverwachtingen en een hoge correlatie tussen de belangrijkste tienjaarsobligaties. “Multi asset-fondsen waren in 2015 de best verkochte fondsen en dat is niet toevallig. Defensieve beleggers bewandelen noodgedwongen nieuwe paden om nog enig rendement te kunnen maken. In onze risicobudgettering gaan wij uit van een correlatie van één voor alle risicovolle beleggingscategorieën. Uitgangspunt is dat als de markt corrigeert, ze dan allemaal even hard omlaag gaan. Door dit uitgangspunt nemen wij minder risico dan veel van de andere beleggingshuizen. Daar is niets mis, want het onderschatten van risico is gevaarlijker dan het overschatten ervan. De enige reden dat we nu bijvoorbeeld in staatsobligaties beleggen is uit bescherming.”

 4. Gebrekkige liquiditeit
  Ook nieuw: in sommige markten is de liquiditeit compleet opgedroogd. Zeker tijdens stresssituaties veroorzaakt gebrekkige liquiditeit volatiliteitsuitschieters en jaagt het beleggers op extra kosten. “Een simpele manier om liquiditeitsproblemen uit de weg te gaan, is door niet mee te liften met de ETF-populariteit. Passief beleggen is beleggen in de winnaars van gisteren. Dat geeft problemen als de uitgang wordt gezocht.”

 5. Politiek risico is terug
  Lange tijd hoefden beleggers zich niet druk te maken om politieke risico’s, die de financiële markten negatief kunnen beroeren. Er was geen vluchtelingenprobleem. Er was niet de dreiging van een Brexit, of van een Franse president die Le Pen heet. “De wereld is onvoorspelbaarder en onzekerder dan ooit. Zakenbanken nemen daarom weer politieke analisten in dienst. Wij nemen de impact van politieke veranderingen ook meer op in onze beschouwingen .”

Dossier Asset Allocatie

Lees verder

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente