Nieuws

Griekse banken pennystocks

Er is veel speculatie rond Griekse banken, het zijn pennystocks geworden. Analisten worstelen met de toekomst.

Er is veel speculatie rond de Griekse banken. Analisten volgen de ontwikkelingen op de voet, maar het valt niet mee om te anticiperen op een volgende stap, schrijft Bloomberg.

Na een dieptepunt in juli zijn de koersen van ongedekte obligaties weer iets opgekrabbeld, ondanks expliciete waarschuwingen dat beleggers bloeden moeten voordat er een herkapitalisatie komt. Ook bankaandelen hebben een wilde rit achter de rug, momenteel noteren zij ver onder hun boekwaarde. 

In een jaar tijd hebben Griekse bankenbeleggers 85% in rook zien opgaan, terwijl elders in Europa de grote banken lichte koerswinsten lieten zien. De Griekse politiek heeft het voor de banken en hun beleggers danig verprutst. Dankzij liquiditeitssteun vanuit Frankfurt werden de banken overeind gehouden. 

De kapitaalvernietiging is gigantisch, Griekse banken zijn ’penny stocks’ geworden. Naast enkele hedgefondsen en private partijen zijn het met name de Griekse belastingbetalers, die de dupe zijn van de imploderende bankaandelen. 

Momenteel onderzoekt de ECB de schade, die veroorzaakt is door het politieke tumult in de zomermaanden. De toezichthouder onderzoekt de balans van de vier grote banken en maakt de kapitaalbehoefte bekend aan het einde van de maand. 

Als aandeelhouders mogelijkheden vinden om de gaten te dichten, blijven de obligatiehouders misschien buiten schot, stelde de topman van het Hellenic Financial Stability Fund.

De Griekse banken zuchten onder de gevolgen van de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Zij torsen 100 miljard euro aan probleemleningen met zich mee, ongeveer de helft van de totale uitstaande kredieten. Volgens cijfers van de Bank of Greece staat daar een voorziening van 41 mrd euro tegenover. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen