Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

De case voor dividend is niet dood

Door het negatieve wisselkoerseffect lijkt de case voor dividend dood; Mike Kerley van Henderson vindt dat te kort door de bocht.

Dividendbeleggers kregen in het tweede kwartaal voor het derde kwartaal op rij minder dividend. En dat lag niet zozeer aan het dividend of aan dividendgroei, maar aan de sterke dollar, zo blijkt uit de Henderson Global Dividend Index (HGDI).

Het negatieve wisselkoerseffect zette het dividendrendement voor Europese en Aziatische beleggers onder druk. De cijfers (over het tweede kwartaal 2015) op een rij:

 • Wereldwijde dividenden daalden op jaarbasis met 6,7% naar 404,9 miljard dollar, vooral door een sterkere dollar.
 • Het negatieve wisselkoerseffect van 52,2 miljard dollar is het grootste ooit gemeten binnen de HGDI.
 • Gecorrigeerd voor het valutaeffect, timing- en indexeffecten en bijzondere dividenden bedroeg de onderliggende dividendgroei jaar op jaar 8,9%.
 • De HGDI sloot het tweede kwartaal 2015 af op 155,1. Dat is 4% lager dan de recordstand van 161,5 in het derde kwartaal 2014.
 • Traditioneel doet Europa het goed in het tweede kwartaal omdat veel bedrijven dan dividend uitkeren. Europa was dan ook goed voor twee vijfde van de uitkeringen.
 • De totale Europese dividenden stegen 14,3% naar 133,7%. Echter, door de sterke dollar werd dat positieve getal in de meeste landen een negatief getal.
 • De onderliggende dividendgroei was 8,6%, bemoedigend en hoger dan Henderson had verwacht.
 • Vooral financiële dienstverlening was een sterke dividendsector.
 • Opgedeeld naar land deden Italië, Nederland en België het het best.
 • Noord-Amerika was de motor van de dividendgroei. De US HGDI steeg naar een recordniveau van 186. Dat betekent dat de dividenden sinds 2009 met 86% zijn gestegen.
 • In de regio Azië- Pacific had vooral Australië last van de sterke dollar. De dividenden in deze regio daalden totaal 24%. De onderliggende groei was 9,5%.
 • Zuid-Korea maakte volgens Henderson grote indruk met een stijging van het dividend van 37,4%, vooral dankzij een stijging van de payout-ratio.
 • Henderson verwacht voor dit jaar wereldwijde dividenduitkeringen van 1,16 biljoen dollar, 1,2% lager dan eerder verwacht.

Wisselkoerseffect

Door het negatieve wisselkoerseffect lijkt de case voor dividend dood, maar dat is volgens Mike Kerley, fondsmanager van het Henderson Horizon Asian Dividend Income Fund te kort door de bocht.

“Ja, alle opkomende markten hebben last van het valutaeffect door een sterke dollar. Maar ook volwassen markten in Australië en Europa hebben daarmee te maken. Het is momenteel een kwestie van de juiste bedrijven kiezen die een aantrekkelijk dividend uitkeren of mooie dividendgroei laten zien. Taiwan Semiconductors is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Zij verhoogden het dividend dit jaar met 25%. Ondanks de sterke dollar houden beleggers dan genoeg rendement over.”

Door de valutaire en in sommige regio’s economische tegenwind staan de winsten bij sommige bedrijven onder druk. Dividendbeleggers moeten zich daar volgens Kerley niet op blindstaren. “De winsten van sommige bedrijven staan onder druk, maar zolang ze een gezonde vrije kasstroom hebben, hoeft dat geen gevaar te zijn voor het dividend. ”

Als voorbeeld noemt Kerley Rio Tinto en BHP Billiton, twee aan de Australische beurs genoteerde mijnbouwers. “Zij hebben last van de lagere grondstofprijzen en de sterke dollar, maar hebben het dividend verhoogd. Het gaat dus meer om de cashflow dan de winst bij het inschatten van het dividend en de –groei.”

Hoe zit het met China? Ongeveer een jaar geleden zei je dat China vergeleken met India goedkoop was. Sindsdien is er een hoop gebeurd.

“Klopt. De Chinese beurs ging eerst heel erg omhoog, raakte toen oververhit en staat year-to-date nog licht hoger. China was eerst goedkoop, toen werden de aandelen fair value gewaardeerd en nu zijn ze weer aan de goedkope kant. Als dividendbeleggers kijken we altijd fundamenteel naar aandelen. In China is dat soms lastig, omdat – in tegenstelling tot andere markten – op deze markt vooral particuliere beleggers actief zijn. Zij beleggen minder voor de lange termijn en letten bijvoorbeeld meer op veranderende regelgeving dan op of bedrijven robuust zijn en dividenden kunnen uitbetalen.”

Dat zal de komende jaren wel eens kunnen veranderen, aldus Kerley. De pay-outratio is met 30% nog steeds laag, maar de vraag naar inkomen uit aandelen zal waarschijnlijk verder stijgen. “Chinezen hebben heel veel spaargeld en elke keer dat de centrale bank de rente omlaag doet - en ze hebben nog ruimte genoeg - zal er meer geld de aandelenmarkt op komen. Dat betekent niet dat de koersen per se heel erg zullen stijgen. Omdat die Chinese belegger dus vooral kijkt naar wat de overheid van plan is en veel op korte termijn investeert.”

Op zoek naar rendement

Die verwachte lagere rentestanden in Azië zorgen voor een probleem dat wij in Europa en ook uit Amerika al kennen. Er is geen rendement te verdienen met sparen en op de obligatiemarkt, dus aandelen zijn een aantrekkelijk alternatief. Vooral aandelen met een aantrekkelijk dividend, aangezien de grote pensioenfondsen in Azië ook aan hun verplichtingen moeten kunnen voldoen.

En dan gaat het om een hoop geld. Het Japanse pensioenfonds is het grootste in de wereld, maar ook bijvoorbeeld het nationale pensioenfonds van Zuid-Korea (438 miljard dollar groot) is op zoek naar beleggingen die inkomsten genereren.

“In Japan beleggen we bijna niet, maar in Zuid-Korea hebben we bijvoorbeeld een positie in Korea Electric Power. De overheid heeft ook een groot belang in deze onderneming en wil graag, mede om de lage Koreaanse pensioenen aan te vullen, dat deze onderneming meer dividend gaat uitkeren. Nu keren ze iets meer dan 1% van de winst uit aan aandeelhouders, maar dat zou op korte termijn makkelijk kunnen verdrievoudigen. Overigens hebben, gezien de vergrijzing, alle pensioenfondsen in Azië interesse in dividendaandelen.”

Dividendkansen Aziatische aandelen

De rentestanden die mogelijk nog verder omlaag gaan in Azië in combinatie met bijvoorbeeld het vele spaargeld van de Chinezen (en de Japanners) en de pensioenfondsen die op zoek zijn naar inkomen, kan mogelijk zorgen voor goede tijden voor Aziatische dividendaandelen.

Dit is wel een heel rooskleurige verwachting, geeft Kerley ook toe, maar mochten deze scenario’s niet uitkomen of slechts deels, dan is het zaak om de juiste dividendaandelen met een robuuste vrije kasstroom te blijven selecteren.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie