Dividend aristocrats blinken uit in perfecte kapitaalallocatie De dividend aristocrats doen het qua rendement al jaren beter dan de MSCI World. Wat deze bedrijven uitmuntend doen, is de juiste keuzes maken tussen het herinvesteren van de winst of deze uit te keren aan de aandeelhouders. Dit soort bedrijven doet bovendien geen domme overnames en investeert vooral in het eigen kernbedrijf. 29 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De techsector was de laatste jaren de grote ster op de beurs. Toch hebben in de schaduw daarvan de zogenoemde dividend aristocrats of dividend masters het ook uitstekend gedaan. De MSCI World Dividend Masters index leverde aandeelhouders de laatste tien jaar bijvoorbeeld een gemiddeld rendement op van meer dan 10% per jaar. De MSCI World werd daarmee ruimschoots verslagen. De aristocrats zijn favoriet bij Fidelity International. Het gaat om bedrijven die de laatste 10 jaar in staat bleken het dividend continue te verhogen. Maar er zijn natuurlijk ook andere dividendaandelen. Fidelity maakt onderscheid tussen drie vormen van winstuitkering: Dividend in contanten Winstuitkering voor inkoop eigen aandelen Winstuitkering wordt binnen het eigen bedrijf gehouden, bijvoorbeeld via stockdividend Er is geen goed of slecht Er is geen rechttoe rechtaan antwoord wat goed is of slecht. Het hangt vaak af van de sector. Bij een kapitaalintensieve halfgeleiderproducent is het bijvoorbeeld logisch dat deze eerder kiest voor stockdividend dat kan worden geherinvesteerd, dan een langzaam groeiende verzekeraar. Er zijn ook grote verschillen per regio. Zo wordt er in Europa vaker gekozen voor cash, terwijl in Azië vaker gekozen wordt voor het behouden van de winst. En in de VS is aandeleninkoop populair. De cultuur in de VS trekt Fidelity het meest, die in Azië het minst, hoewel er daar gelukkig nu wel positieve veranderingen plaatsvinden. Slimme kapitaalallocatie Het punt dat Fidelity wil maken, is dat veel bedrijven er niet slagen om de juiste balans te vinden bij het verdelen van de winst. Zo wordt de winst soms gebruikt om te groeien op gebieden die niet tot de kerncompetenties behoren, of het wordt uitgegeven aan domme overnames. Dat wil je als aandeelhouder natuurlijk niet. Goede ondernemers zijn in staat de beste keuzes te maken bij het verdelen van kapitaal. Het blijkt dat deze in de praktijk vaak te vinden zijn in de hoek van de aristocrats. Lees ook: Nederlandse aandeleninkoop steeg in 2023 tegen de trend in De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.