Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Inkomen in een 0%-wereld (3)

"Hoewel risicovoller zijn achtergestelde obligaties van financiële instellingen ook aantrekkelijk," zegt Han Dieperink van Rabobank.

Couponnetjes knippen was technologisch al achterhaald, financieel is het inmiddels ook folklore. Inkomen trekken uit veilige staatsobligaties is anno 2015 zo goed als onmogelijk.

Financiële repressie dwingt vermogensbeheerders creatiever manieren te bedenken om inkomen uit beleggingsportefeuilles te halen. Specialisten Maarten Kneepkens, Michel Alofs, Hand Dieperink en Ian Kelly denken mee.

Han Dieperink
Rabo private banking & retail

Opportunistischer beleggen

“Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot en zeker het inkomen moet zijn, maar het is niet eenvoudig om te leven van een inkomstenportefeuille. Het rendement van de Europese investment grade obligatiebenchmark is 46 basispunten. Begin dit jaar was dat bijna het dubbele. De rente is hard gedaald. Als je het puur moet hebben van deze index, dan moet je de ambities voor de toekomst lager stellen."

"We vullen onze inkomstenportefeuilles met obligatiefondsen die ietwat opportunistischer beleggen, ook buiten de eurozone kijken en met inflatiegerelateerde obligaties. Van covered bonds nemen wij afscheid, doordat de yield stevig is gedaald naar gemiddeld 0,25%. Als het rendement na aftrek van kosten negatief is, en je verwacht een rentestijging, dan moet je eruit.”

Han Dieperink

Europese convergentie

“De economische convergentie in Europa biedt kansen. De rente in Spanje en Italië is sterk gedaald, maar ligt nog altijd hoger dan in Duitsland en Nederland. Het rendement van dertigjarige obligaties uit de periferie met een effectief rendement van circa 2% is in verhouding tot de 0,6% in Duitsland nog altijd aantrekkelijk. Hoewel risicovoller zijn achtergestelde obligaties van Europese financiële instellingen ook aantrekkelijk."

"Banken bouwen momenteel risico’s af, en zijn vanwege Basel III bezig met het versterken van buffers en balansen. Dat leidt op termijn tot betere balanswaarden, en dus waarschijnlijk tot een lagere rente.”

Inflatiegerelateerde obligaties

“Inflatiegerelateerde obligaties zijn een potentiële tweetrapsraket. Inflatie is vanwege de gedaalde olieprijs en de recent relatief sterke euro in Europa goedkoop geprijsd, terwijl de ECB-pogingen doet de inflatie op te drijven. De ECB mag inflatielinkers opkopen, dus kan zelf de inflatieverwachtingen sturen. Deze obligaties zijn met name uitgeven door Duitsland en Frankrijk, maar vooral de Italiaanse zijn interessant."

"Een flink deel van de positieve rendementen is toe te schrijven aan Italiaanse inflatielinkers, die zowel van de Europese convergentie als hogere inflatieverwachtingen profiteren.“

Dividendaandelen

“Vooropgesteld dat een inkomstenbelegger de hogere risico’s van aandelen voor lief wil nemen, bieden dividendaandelen een inkomstenbron. Buiten Europa trekken obligaties uit de VS de aandacht, hoewel het land mogelijk een renteverhoging wacht dit jaar. In andere landen in de wereld kan de rente verder omlaag, zoals recent in Australië en Rusland. Wereldwijd zijn al veertig landen dit jaar overgegaan tot monetaire verruiming.”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus