Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Inkomen in een 0%-wereld (2)

"Als de rentedaling op z'n eind koopt, valt de rugwind achter dividendaandelen weg."

Couponnetjes knippen was technologisch al achterhaald, financieel is het inmiddels ook folklore. Inkomen trekken uit veilige staatsobligaties is anno 2015 zo goed als onmogelijk.

Financiële repressie dwingt vermogensbeheerders creatiever manieren te bedenken om inkomen uit beleggingsportefeuilles te halen. Specialisten Maarten Kneepkens, Michel Alofs, Han Dieperink en Ian Kelly denken mee.

Michel Alofs
Optimix Vermogensbeheer

Geen inkomen zonder risico

“Als je belegt met als doel er inkomsten uit te halen, dan moet je tegenwoordig een horizon van minstens vijf jaar hebben. Eigenlijk langer. Als een vijfjaarsobligatie op 3% staat, dan weet je dat je 3% krijgt en na vijf jaar je geld terug. Maar nu koop je vijfjaars op 0%."

"Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Om 2% à 3% te pakken, moet je dus risico’s gaan nemen. Denk aan een langere duration of meer kredietrisico, met meer kans op waardeschommelingen. Als eerste moet je nu begrijpen dat je geen inkomen kunt genereren zonder risico. Zolang je dat maar beseft, is het goed.”

Michel Alofs

Neutraal profiel

“Wie op termijn koopkrachthandhaving wil, moet in ieder geval 1,2% belasting plus zo’n 1,5% inflatie terugverdienen. Als je daarboven ook nog inkomsten wilt, kom je uit op een rendementsbehoefte van 4% à 5%. Dat is bijna een neutraal risicoprofiel. In een gemiddeld neutraal mandaat zit al best een hoog percentage aandelen. Bij ons geldt voor een neutraal profiel een minimale horizon van zeven jaar.”

Oppassen voor rentestijging

“In het aandelensegment kun je kijken naar dividendaandelen, onroerendgoedaandelen of infrastructuuraandelen. Waarbij de waarschuwing geldt: deze aandelen doen het meestal goed bij een rentedaling en slecht als de rente weer gaat stijgen."

"Als de rentedaling op z’n eind loopt, valt de rugwind achter dividendaandelen weg. Dan kan het zinvol zijn om naar andere aandelen te kijken. Het maakt uiteindelijk niet uit of er dividend wordt uitgekeerd of dat je wat aandelen moet verkopen om aan inkomen te komen.”

Actieve allocatie

“In ons Optimix Income Fund streven we ernaar om vier keer per jaar 1% uit te keren. Uiteraard gaat een dergelijke doelstelling gepaard met het lopen van beleggingsrisico. Het fonds is flexibel ingericht, zodat het gebruik kan maken van alle instrumenten die beschikbaar zijn om deze doelstelling te behalen. De asset allocatie is actief."

"Wij maken bijvoorbeeld actief gebruik van optiestrategieën op de aandelenposities. We vullen ook het obligatiedeel flexibel in, bijvoorbeeld met highyieldobligaties en leningen aan opkomende markten. Het is ook een mogelijkheid om te beleggen in leningen buiten de eurozone. Zo heeft het fonds op dit moment posities ingenomen in Deense, Noorse en Amerikaanse obligaties, waarvan de rente nog significant boven de rente in de eurozone ligt. ”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?