Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Inkomen in een 0%-wereld (4)

"Inkomen is voor een beleggingsbeslissing van secundair belang. het belangrijkste onderdeel is waardering."

Couponnetjes knippen was technologisch al achterhaald, financieel is het inmiddels ook folklore. Inkomen trekken uit veilige staatsobligaties is anno 2015 zo goed als onmogelijk.

Financiële repressie dwingt vermogensbeheerders creatiever manieren te bedenken om inkomen uit beleggingsportefeuilles te halen. Specialisten Maarten Kneepkens, Michel Alofs, Han Dieperink en Ian Kelly denken mee.

Ian Kelly
Schroders

Crowded trade

“Dividendaandelen zijn een crowded trade aan het worden. Je moet goed weten wat je doet. Traditionele dividendaandelen, zoals consumer staples, leveren zo’n 3% dividendrendement. Maar zijn ze een veilige belegging? Nee, ze kunnen zomaar een stuk lager staan als de rente gaat stijgen.”

Ian Kelly

Scandinavische banken

“Het minder traditionele deel van de dividendbeleggingen is nog niet crowded. Denk aan telecom en banken. Daar is lang veel druk op de winsten geweest en die bedrijven worden dan ook niet als veilige havens gezien. Maar dat kunnen ze wel worden."

"Sommige banken – dan heb ik het over plain vanilla-retailbanken, niet over investment banks – hebben een steady business en klantenkring. Die bestaan echt nog wel over tien jaar. Neem sommige Scandinavische banken. Die zijn inmiddels zó goed gekapitaliseerd, eigenlijk overgekapitaliseerd, dat ze de komende jaren bij wijze van spreken meer dan 100% van de winst zouden kunnen uitkeren.”

Drie tot vijf jaar

“Er zijn twee componenten om de inkomenspotentie van een belegging te beoordelen: wat levert het vandaag op, en wat levert het over vijf of misschien wel twintig jaar op?"

"Dividendbeleggers zien snel een bedrijf over het hoofd dat druk bezig is om zijn balans te repareren. Maar als je tijd hebt, kun je over drie tot vijf jaar aan zo’n bedrijf een veel betere dividendbelegging hebben dan dat er nu te vinden is. “

Waardering boven inkomen

“Inkomen is voor een beleggingsbeslissing altijd van secundair belang. Het belangrijkste onderdeel is waardering. Dat bepaalt je totaalrendement meer dan wat dan ook. Een dividend van 3% biedt weinig soelaas als je te veel hebt betaald. 15% van onze portefeuille bestaat dan ook uit laagdividendaandelen. Ondergewaardeerde aandelen bieden soms betere perspectieven dan hoog dividendaandelen.”

Meer inkomen, minder opbouw

“Ik beheer het aandelendeel van het Schroders Global Dividend Maximizer fonds. Daarin verkopen we onder meer (covered) callopties op onze portefeuille. Dat fonds keert 8% per jaar uit, waarvan 4% op basis van dividendrendement en 4% uit de verkoop van opties."

"Dat houdt uiteraard wel in dat we iets van de vermogensgroei inleveren, ten gunste van een hogere payout. Zo’n constructie kan interessant zijn voor klanten die met vervroegd pensioen gaan. Zij zetten niet meer in op vermogensgroei, maar willen vooral inkomen hebben.”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus