Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Pimco's prins ging weg voor dochter

Van beleggen voor het grootste obligatiefonds ter wereld naar investeren in quality time met zijn tienjarige dochtertje.

Mohamed El-Erian onthult waarom hij een van de machtigste posities in de fondswereld heeft verlaten. Namelijk omdat zijn werk te veel tijd van zijn privéleven opvrat. Dat klinkt cliché en afgezaagd, maar in een brief op Worth.com maakt El-Erian het bijzonder concreet. "Ik bracht niet genoeg tijd met haar door."

Begin dit jaar vertrok Mohamed El-Erian als baas van beleggingsmaatschappij Pimco, dat 1,9 biljoen dollar aan vermogen beheert, omdat hij naar eigen zeggen zijn privéleven had opgeofferd. Ammehoela, dachten journalisten en beleggers. Het gerucht ging dat de in Egypte opgegroeide bestuurder ruzie had met obligatiekoning Bill Gross, de oprichter van Pimco die daar het grootste obligatiefonds ter wereld beheert.

El-Erian was niet alleen CEO van Pimco maar ook samen met Bill Gross de CIO (chief investment officer). Het ging en gaat niet goed met het Total Return Fund van Bill Gross, die slechte rendementen boekt. Sinds mei 2013 hebben beleggers al 65 miljard dollar bij het grootste obligatiefonds ter wereld weggehaald. Toch lijkt het erop dat El-Erian, die als de kroonprins van Gross werd beschouwd, zijn privéleven niet als smoes heeft gebruikt voor zijn vertrek.

Zijn tienjarige dochtertje
In een brief op Worth.com specificeert El-Erian - negen maanden na zijn vertrek - de motivatie achter zijn plotselinge keuze. "Ongeveer een jaar geleden vroeg ik mijn dochter om om iets te doen - haar tanden poetsen was dat geloof ik. Maar zonder succes," schrijft hij. "Ik herinnerde haar er aan dat zij nog niet zo lang geleden wel meteen luisterde als ik wat vroeg. Aan mijn toon kon ze horen dat ik serieus was." 

El-Erian zag dat hij de autoriteit over zijn eigen dochtertje verloor. En het tienjarige grietje toonde dat bijzonder scherp. "Ze vroeg me om even te wachten, ging naar haar kamer en kwam terug met een stuk papier. Het was een lijst met gebeurtenissen en activiteiten die voor haar belangrijk waren - en die ik gemist had vanwege werkverplichtingen."

De lijst bevatte 22 dingen, van haar eerste schooldag tot haar eerste voetbalwedstrijd van het seizoen. En van een ouderavond op school tot de Halloweenoptocht. "Ik voelde me slecht en werd defensief: ik had een goed excuus om deze gebeurtenissen te missen. Reizen, belangrijke vergaderingen, urgente telefoontjes, enzovoort." Totdat El-Erian besefte dat hij door zijn drukke zakenleven eigenlijk het allerbelangrijkste punt uit zijn leven miste. 

De 56-jarige vader heeft het geluk dat hij na zijn vertrek aan de slag kon bij het moederbedrijf van Pimco, de Duitse gigaverzekeraar Allianz, als Chief Economic Adviser. Hij werkt daar nu part time en mist nu geen cruciale mijlpalen meer uit het leven van zijn tienjarige dochtertje. 

Lees hier de hele brief


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie