Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs!

Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen.

Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Nieuws

Hoe beleg ik bij lage groei?

De economische groei blijft wereldwijd achter. Dat betekent niet per se dat aandelenbeleggers moeten gaan sparen.

Beste Dr. Hoe,

Wereldwijd blijft de economische groei achter. Hoe vul ik nu mijn aandelenportefeuille in?

De aandelenmarkt en de economie gaan niet gelijk op. Toch is de aandelenmarkt vaak een indicatie van hoe de economie er in de toekomst uit zal zien. Als hier weinig groei te verwachten valt, zou de markt deze verwachting ook moeten reflecteren. Waar moeten bedrijven immers hun winsten vandaan halen? Voor langetermijnbeleggers is de economie dus zeker van belang.

Momenteel ziet het er dus niet al te florissant uit. Wereldwijd loopt de groei terug; in de VS is een matige groei van 1-2% te zien, Europa staat stil en zal de komende jaren ook niet ver boven dat niveau uitkomen. Zelfs de opkomende markten zijn niet meer de groeikanonnen van de afgelopen decennia. Alleen frontier markets zien nog een flinke groei, maar brengen ook allerlei onzekerheden met zich mee. In opkomende markten kunnen beleggers overigens wel profiteren van de overgang naar een door consumenten gedreven economie.

Historisch gezien hebben de periodes van lage groei nooit lang geduurd, maar dat is natuurlijk geen garantie dat dat ook ditmaal het geval zal zijn. Beleggers kunnen er voor kiezen in cyclische aandelen te stappen, die rendement kunnen bieden als de groei aantrekt. Vraag is of u daadwerkelijk gelooft dat de groei binnen afzienbare tijd weer oploopt, want indien dit niet het geval is zit u binnen deze categorie verkeerd.

Kwaliteitsbedrijven
Volgens Jeremy Grantham (GMO) – die voor de VS de komende veertig jaar een groei onder de 1% voorspelt – hoeft een lagere groei aandelen en de winstgevendheid van bedrijven niet te raken. Hij wijst er op dat snel groeiende landen de afgelopen dertig jaar een tragere groei van de winst per aandeel kenden. Grantham wijt dit aan de neiging tot overwaardering, en in het geval van de langzamer groeiende landen een lagere volatiliteit.

Om in een scenario van lagere groei een redelijk rendement te behalen, kunnen beleggers kiezen voor dividendaandelen. Geen zekerheid, maar het gaat in de meeste gevallen om gevestigde bedrijven die stevig in hun schoenen staan. Zeker in Europa kiezen veel bedrijven er voor een dividend uit te betalen aan hun aandeelhouders.

Als laatste een tip van de Financial Times: vermijd hoge fees. Wie te veel uitgeeft aan zijn beleggingen, houdt in tijden als deze niet veel over. Toch zijn ETF’s niet per se een goede keuze – hoewel u natuurlijk naar alternatieve ETF’s kunt kijken – omdat juist in geval van een lage groei actief beleggen het verschil kan maken. 

Ook in een economie met weinig groei liggen kansen; beleggers moeten alleen beter zoeken. Of wachten op een periode met meer volatiliteit, waardoor koopmogelijkheden ontstaan. Kansen liggen meestal in die hoek waar de minste mensen zoeken.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Lees meer

Assetallocatie