Nieuws
Hoe vaak moet u herwegen?
Het is nodig om regelmatig uw portefeuille te herbalanceren. Maar hoe vaak is het beste? Dr Hoe geeft antwoord.
Beste Dr. Hoe,
Dat het herbalanceren van een portefeuille goed is voor zowel het rendement als de volatiliteit is een feit. Maar hoe vaak is het nodig een portefeuille naar de oorspronkelijke weging terug te brengen?
Eigenlijk is het antwoord op hoe vaak te herwegen: gewoon niet te vaak. Herwegen zorgt namelijk altijd voor extra (handels)kosten en extra rendement levert het niet altijd op. Wellicht minder dan dat u aan kosten uit zou kunnen sparen door niet te vaak te herbalanceren. Uw portefeuille wordt er ook niet substantieel minder volatiel van, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.
Het effect van herbalanceren van 1962 tot juni 2013

Bron: Research Affiliates; turnover: rechterschaal; rendement en volatiliteit: linkerschaal.
Is er dan een ideaal tijdsschema voor herwegen? Elke zes maanden of elk jaar? Een universele optimale assetallocatie bestaat niet, laat staan optimale rebalancing-strategie. Natuurlijk geldt dat een belegger door te herwegen underperformers bij koopt en outperformers verkoopt, wat vaak gezien wordt als een verstandige strategie. Maar hoe zit het dan met die andere wijsheid: cut your losses and let your profits run? Door met strakke hand de assets, zeg jaarlijks, weer op hun oorspronkelijke niveau terug te brengen, mist u misschien rendement van goedlopende assets, terwijl u maar deels afscheid neemt van de bleeders.
En hoe te herwegen als uw situatie verandert? Bijvoorbeeld als u dichter naar uw pensioen gaat en meer inkomen - dus obligaties, dividend, huur, u noemt het maar - uit uw beleggingen wilt. Dan is het beter het (groei) aandelenstuk in uw portefeuille af te bouwen, al dan niet bij een herwegingsmoment (scheelt misschien in kosten om zoiets samen te nemen). Dan is een lifecycle-strategie wellicht handiger dan simpel te blijven herwegen en daarmee oude assetweging steeds intaxct te houden.
Herwegen kunt u dus het beste zien als een risicotool dat de portefeuille vrijwaart voor te grote posities en dus teveel risico (omlaag). Het dwingt u of uw adviseur ook om de portefeuille op gezette tijden grondig te analyseren, zonder daarbij afgeleid te worden door de waan van de dag.