Nieuws

Beursklimaat speelt hedgefondsen in de kaart

2023 belooft voor hedgefondsen net zo goed te worden als vorig jaar, schrijft JP Morgan AM. Welke strategieën bieden de beste kansen?

In 2022 zijn aandelen en obligaties voor het eerst in ruim 150 jaar beide met meer dan 10% gedaald. Een verschrikkelijk jaar dus voor beleggers die de waarde van hun vermogen nog extra zagen krimpen door inflatie.

Maar niet alles was kommer en kwel. Grondstoffen en energie deden het bijvoorbeeld goed, de goudprijs bleef aardig liggen en hedgefondsen konden eindelijk weer eens profiteren van alle onzekerheid en volatiliteit op financiële markten. 

Volgens Jamie Kramer en Paul Zummo van JP Morgan Asset Management was het voor hun hedgefondsplatform “het beste jaar sinds de grote financiële crisis van 2008-2009”.

Outperformance 2023

De vraag is of dat een uitzondering was, of dat 2023 weer een mooi jaar kan worden. Kramer en Zummo zien het rooskleurig in. De grote uitverkoop bij aandelen en obligaties is voorbij, maar 2023 blijft een jaar vol met uitdagingen die hedgefondsen in de kaart spelen.

"Het wordt een jaar van verandering en kansen", schrijven Kramer en Zummo. “De aanhoudend hoge inflatie, rente en volatiliteit creëren een beleggingslandschap dat verschilt van alle decennia hiervoor. Beleggers hebben nieuwe instrumenten nodig om zich door deze nieuwe fase heen te loodsen.”

"Beleggers hebben nieuwe instrumenten nodig om zich door deze nieuwe fase heen te loodsen”

Hulp

Wat beleggers onder deze omstandigheden nodig hebben, is volgens Kramer en Zummo AID. Dat staat voor Alpha, Inflation protection en Dislocation opportunities). Actieve hedgefondsmanagers kunnen die hulp bieden.

Het is niet zo dat van alle hedgefonds-strategieën even goede resultaten worden verwacht. JP Morgan AM gaat het jaar in met een duidelijk andere samenstelling dan vorig jaar. De modelportefeuille met betrekking tot strategieën ziet er als volgt uit (tussen haakjes staat wat de situatie begin 2022 was): 

  1. Relative Value: 39.5% (44.5%)
  2. Opportunistisch/Macro: 27.5% (20.0%)
  3. Long/Short Aandelen: 20.0% (21.5%)
  4. Overname-arbitrage/Event Driven: 2.5% (4.0%)
  5. Credit: 10.5% (10.0%).

Relative Value

Met Relative Value bedoelt JP Morgan dat er gebruik wordt gemaakt van vaak onverklaarbare prijsverschillen tussen aandelen en futures, vooral op de korte termijn, veroorzaakt door volatiliteit.

Om die prijsverschillen te vinden - voordat er een nieuw evenwicht ontstaat - wordt gebruikgemaakt van machine learning en andere kwantitatieve computermethoden.

Volgens JP Morgan levert dit een stabiele inkomstenstroom op.

Opportunistisch/Macro

De vooruitzichten voor opportunistische en macro-strategieën blijven net zo goed als vorig jaar, alleen veranderen de accenten. Zeer populair vorig jaar onder hedgefondsmanagers waren de volgende posities: short rates (rentetarieven), long dollar en long grondstoffen.

Voor dit jaar is er minder consensus over welke kant het opgaat. Toch mag ervan worden uitgegaan dat een hoge volatiliteit en hoge rentetarieven kansen blijven bieden.

Daar komt extra rugwind bij door politieke spanningen en onzekere macro-economische vooruitzichten. Het ziet er verder naar uit dat er globaal steeds grotere regionale verschillen zijn in het economisch en monetair beleid. 

Aan de opportunistische zijde ziet JP Morgan uitstekende mogelijkheden op de markt voor herverzekeringen (reinsurance). De oorzaak is het grote aantal (natuur)catastrofes de laatste vijf jaar. Dat heeft beleggers angst aangejaagd. Het gevolg is dat er veel vraag is naar kapitaal voor herverzekeringen, maar weinig aanbod. Dat levert hoge marges op.

Long/Short Aandelen

Dit is normaalgesproken een belangrijke strategie voor hedgefondsen. JP Morgan is nu echter onderwogen. Dat heeft te maken met de hoge inflatie en rente die aandelen over een breed front zorgen blijven bereiden.

JP Morgan ziet kansen voor longposities in biotechnologie en Aziatische (met name Chinese) aandelen. JP Morgan verwacht een underperformance van aandelen uit de VS.

"JP Morgan ziet kansen voor longposities in biotechnologie en Aziatische (met name Chinese) aandelen"

Overname-arbitrage en event driven

Voor deze strategie geldt een undeweight. JP Morgan verwacht dat er relatief weinig overnames zullen zijn omdat bedrijven te lijden hebben onder hun gedaalde marktwaarderingen, krappere financiën en een gedaald ondernemersvertrouwen.

Credits

Ook hier geldt een underweight. Dat heeft te maken met de laatste maanden  gedaalde spreads.

De focus ligt bij obligaties en leningen met een korte looptijd (duration). Verder wordt naar extra yield gezocht in nichemarkten met een slechte toegang tot de kapitaalmarkt. De portefeuille met distressed leningen van bedrijven in financiële nood is voorlopig nog klein. Hier is het een kwestie van wachten op een beter instapmoment.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen