Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de staatsobligaties- en bedrijfsobligaties-portefeuilles in Nederland. Hendrik Tuch is afgestudeerd in economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is geregistreerd als Chartered Financial Analist en als senior vermogensbeheerder bij het Dutch Securities Institute.
Column

Artificial Intelligence en de pratende koelkast

Obligatiebelegger Hendrik Tuch ziet ook de meerwaarde van AI-assistent ChatGPT, maar verbaast zich tegelijkertijd over de explosieve koersontwikkeling van AI-aandelen. "Het lijkt erop dat beleggers wel een heel groot voorschot nemen op deze ontwikkelingen."

Alweer flink wat jaren geleden kwamen bedrijven als Amazon, Apple en Google met hun nieuwste uitvinding: een assistent die altijd aan staat en ons leven een stuk gemakkelijker gaat maken. Amazon introduceerde Alexa, bij Apple heette ze Siri, en Google had blijkbaar weinig inspiratie en kwam met Google Assistant.

Amazon begon met de verkoop van de Echo, een kleine luidspreker/microfoon die zijn plaats moest krijgen in de huiskamer zodat je Alexa opdrachten kon geven om iets voor je te doen. De eerste keer Alexa vragen of ze jouw favoriete hit wil afspelen en dan onmiddellijk de Beatles horen is natuurlijk geweldig. Ook de verlichting dimmen zonder van de bank op te hoeven staan, levert een mooie bijdrage aan jouw comfort.

Maar daarna ben je toch al snel uitgepraat met deze luistervink. Bij een overzicht van de meest gestelde vragen aan Alexa staan: “Alexa, how are you” en “Alexa, good night”. Dat klinkt meer als een eenzame IT-er die werkt vanuit huis en op zoek is naar wat persoonlijk contact.

Weinig bemoedigende resultaten

Toch zagen de IT-reuzen veel in het gebruik van deze nieuwe IT-gadgets en ze vochten elkaar de tent uit om hun Artificial Intelligence (AI) assistent de grootste te laten worden. Kosten noch moeite werden gespaard om de spraakherkenningssoftware te finetunen en daarbij werden ook gesprekken tussen Alexa en gebruikers daadwerkelijk afgeluisterd (!) om te kijken wat er nog te verbeteren was. Het doel was uiteraard het genereren van meer persoonlijke advertenties (Google) en het verhogen van de omzet (Amazon).

De resultaten tot dusver zijn weinig bemoedigend, Amazon heeft vorig jaar 10 miljard dollar verloren op Alexa en Echo. We kunnen ervan uitgaan dat Google en Apple vergelijkbare kosten maken voor het perfectioneren van AI-assistenten.

Andere elektronicaproducenten dachten ook te profiteren van deze trend en introduceerden AI in bijvoorbeeld hun koelkasten. Maar niemand zat te wachten op een koelkast die komt melden dat de melk bijna op is zodra je door de keuken loopt.

Te groot voorschot?

De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft afgelopen week een explosieve groei gerapporteerd in de verkoop van de Nvidia A100-chip aan datacentra. De vraag naar chips met extra rekenkracht is enorm aan het stijgen als gevolg van de introductie van ChatGPT eind 2022. Opnieuw zien de IT-giganten een kans in de ontwikkeling van AI en ze zijn meteen begonnen zich hierop voor te bereiden met het upgraden van hun datacenters om aan een sterk stijgende vraag naar AI te kunnen voldoen.

Nu zie ik meer in een AI-assistent zoals ChatGPT, niet alleen voor het maken van een mooi werkstuk op de middelbare school of een snelle scriptie op de universiteit. Veel kantoorwerk kan wel een boost in productiviteit gebruiken en het schrijven van bijvoorbeeld projectplannen, rapporten en notulen zal in de toekomst een stuk eenvoudiger worden.

Maar het lijkt erop dat beleggers wel een heel groot voorschot nemen op deze ontwikkelingen. De marktwaarde van Nvidia nadert de 1 biljoen dollar en beleggers betalen nu ruim 200 keer de winst voor een aandeel. We hebben eerder een forse koerssprong van Nvidia gezien in 2021 toen hun videokaarten enorm gewild waren voor spelcomputers en bitcoin mining. In 2022 stortte de vraag naar deze chips in en viel de koers van Nvidia fors terug.

Wachten op de volgende hype

De IT-sector heeft zich in de afgelopen decennia, met wisselende periodes van boom en bust, steeds verder ontwikkeld en vormt nu een belangrijk deel van de totale waarde van wereldwijde aandelenbeurzen. Beleggers blijven op zoek naar de volgende IT-doorbraak, die meestal gepaard gaat met een fase van overdrijving en een tijdelijke bubble in aandelenkoersen.

"Beleggers blijven op zoek naar de volgende IT-doorbraak, die meestal gepaard gaat met een fase van overdrijving en een tijdelijke bubble in aandelenkoersen"

Als je begin dit jaar op tijd bent ingestapt in Nvidia om te profiteren van de hype rond ChatGPT, chapeau! Als je deze koerssprong tot nog toe hebt gemist, dan is het waarschijnlijk het beste om deze bubbel maar even over te slaan en te wachten op de volgende hype.

"Intussen kunnen beleggers die aan de zijlijn staan profiteren van de hoge rente die Amerikaanse staatsobligaties op dit moment bieden"

Intussen kunnen beleggers die aan de zijlijn staan profiteren van de hoge rente die Amerikaanse staatsobligaties op dit moment bieden. Op kortlopende obligaties liep de yield op tot 7% als gevolg van de nervositeit rond het schuldenplafond. Als je ChatGPT had gevraagd naar de afloop van eerdere schuldenplafonddiscussies dan had hij/zij bevestigend geantwoord dat dit probleem uiteindelijk zou worden opgelost. Dit is een stuk handiger IT-gereedschap dan de pratende koelkast of Alexa in de huiskamer. Laat die allebei maar uit staan.

Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. Aegon Investment Management B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als een beheerder van beleggingsinstellingen. Op basis van haar vergunning is Aegon Investment Management B.V. geautoriseerd om individueel vermogensbeheer en beleggingsadvies te verlenen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

Assetallocatie