hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Nog hogere rentes zijn gevaarlijk

Nog hogere rentes zijn gevaarlijk

Obligatiebelegger Hendrik Tuch van Aegon AM maant centrale banken na de zomer te stoppen met extra renteverhogingen. Geduldig afwachten tot de economie afkoelt en inflatiecijfers dalen, is volgens hem een beter idee. Scherpe analyse.

27 juni 2023 08:00 • Door Hendrik Tuch

Threadneedle Street is al honderden jaren het adres van de Bank of England, die sinds haar oprichting in 1694 een monopolie heeft op de uitgifte van bankbiljetten. Aardig detail is dat de Bank of England (BoE) is opgericht door William of Orange en daarmee ook een Nederlands tintje heeft.

De afgelopen eeuwen heeft de BoE veel verschillende taken gehad. De bank begon als een financieringsplatform voor de Engelse economie en de toezichthouder op de creatie van geld. Met elke crisis en economische cyclus werd de rol van de BoE verder uitgebreid, waaronder het optreden als “lender of last resort” voor Engelse banken.

In 1998 werd de BoE als een echt zelfstandige centrale bank op afstand van de overheid geplaatst met een onafhankelijk mandaat. Dat zou de beste oplossing zijn om de inflatie duurzaam te beteugelen en toezicht te houden op het Engelse bankwezen.

Geschiedenis herhaalt zich

In de lange historie van de BoE is er al veel geklaagd over haar beleid en met name als er zoveel geld in omloop werd gebracht dat de marktrente sterk daalde. In de negentiende eeuw trok vooral Walter Bagehot, columnist/journalist bij de Economist fel van leer tegen de praktijken van de BoE om geld uit te lenen aan zwakke banken tegen een te lage rente om de economie te stimuleren. Walter klaagde dat de gewone Engelse spaarder geen pensioen kon trekken van 2% rente en dat de consequentie was dat beleggers steeds grotere risico's namen om een fatsoenlijk rendement te behalen. Samengevat in zijn woorden: "John Bull cannot stand two percent".

Zijn bericht uit 1852 klinkt ons helaas bekend in de oren. We hebben immers een lange periode achter de rug waarin rentes veel te laag zijn gehouden door centrale banken waardoor beleggers genoodzaakt waren om een meer risicovolle portefeuille op te bouwen. Nu zitten we plotseling in een heel andere omgeving en zien we juist een constante stroom van renteverhogingen.

Engelse rente naar 6%?

Centrale banken hebben in de afgelopen weken gewaarschuwd dat ze nog (lang) niet klaar zijn met het verkrappen van het monetaire beleid en dat inflatiecijfers niet snel genoeg dalen om het “sein veilig” te geven. De BoE heeft deze week besloten om de rente met maar liefst 50 basispunten te verhogen naar 5% en aangegeven dat meer verhogingen noodzakelijk zijn om de hoge inflatie te bestrijden.

Recente inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk waren inderdaad niet best, maar de markt heeft nu ingeprijsd dat de rente tot 6% verhoogd wordt tegen het einde van het jaar. Dat lijkt mij een overdreven marktreactie, en ik verwacht dat de BoE niet verder zal komen dan nog twee kleine verhogingen naar 5.5% en dan dit niveau voor geruime tijd aanhoudt totdat de inflatie is afgekoeld.  

‘Policy mistake’ op de loer

Persoonlijk denk ik dat alle Westerse centrale banken de piek in hun rentebeleid snel naderen en dat we nog slechts enkele renteverhogingen kunnen verwachten. Normaliter duurt het al enige kwartalen voordat het effect van monetaire verkrapping zijn doel bereikt en de economie afkoelt, maar in deze cyclus lijkt het nog langer te duren.

"Persoonlijk denk ik dat alle Westerse centrale banken de piek in hun rentebeleid snel naderen"

Centrale banken zijn (veel) te laat begonnen met renteverhogingen en starten ook nog eens van een historisch laag niveau, zodat de eerste verhogingen waarschijnlijk weinig effect hadden. Ook voeren overheden nog een veel te expansief fiscaal beleid, wat de economische groei stimuleert in plaats van te helpen met de noodzakelijke afkoeling. De arbeidsmarkt is in Westerse landen tot nog toe zeer sterk gebleven, wat zorgt voor extra consumentenbestedingen en stijgende lonen.

Dit zijn allemaal factoren waardoor veel marktpartijen nu rekening houden met nog veel meer renteverhogingen. In mijn ogen zou dat een duidelijke beleidsfout zijn want deze hoge rentes kunnen zomaar een forse recessie veroorzaken.

Gewoon even wachten

Als de BoE de rente verhoogt tot 6% dan breekt dat absoluut de Engelse economie: de huizenmarkt zal volkomen instorten omdat nieuwe kopers zulke hoge hypotheekrentes niet kunnen betalen. De Engelse overheid zal genoodzaakt zijn om fors te bezuinigen om nog aan haar schulden te kunnen voldoen. Het Engelse banksysteem wordt geconfronteerd met een hausse aan defaults en de Engelse industrie zal investeringsplannen stopzetten en daarbij een golf aan ontslagen aankondigen.

Het lijkt mij een veel beter idee voor centrale banken om na de zomer te stoppen met renteverhogingen en dan geduldig af te wachten tot de economie afkoelt en inflatiecijfers dalen. Het duurt gewoon even voordat alle renteverhogingen hun effect hebben laten zien en het is zeer risicovol om het huidige positieve marktsentiment te zien als een indicatie dat de economie alleen maar door blijft groeien.

"Het duurt gewoon even voordat alle renteverhogingen hun effect hebben laten zien"

Economie koelt wel af

Zowel werkgelegenheids- als inflatiecijfers zijn indicatoren die weinig zeggen over de toekomstige groei, eigenlijk geven ze vooral het beeld van een achteruitkijkspiegel.

Als je scherp kijkt naar meer actuele indicatoren zoals producentenvertrouwen dan zie je dat de economie sterk gaat afkoelen. Zodra de markt dat doorkrijgt, zal ook het positieve sentiment voor aandelen en kredietmarkten een flinke knauw krijgen, wat alleen maar bij zal dragen aan de komende groeivertraging. Een korte rente van 6% is dus helemaal niet nodig, een beetje geduld in Threadneedle Street kan nu geen kwaad.

Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. Aegon Investment Management B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als een beheerder van beleggingsinstellingen. Op basis van haar vergunning is Aegon Investment Management B.V. geautoriseerd om individueel vermogensbeheer en beleggingsadvies te verlenen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

Deel via:

Lees meer

  • 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente
  • 05 jun ECB levert wel
  • 06 jun ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen
  • 09 mei Geen witte rook uit de Fed-schoorsteen
  • 23 mei Rentes stijgen, beleggers bibberen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Hendrik Tuch Geplaatst op 27 juni 2023 08:00 meer
Bio Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de staatsobligaties- en bedrijfsobligaties-portefeuilles in Nederland. Hendrik Tuch is afgestudeerd in economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is geregistreerd als Chartered Financial Analist en als senior vermogensbeheerder bij het Dutch Securities Institute.
Recente columns
  1. Nog hogere rentes zijn gevaarlijk
  2. Artificial Intelligence en de pratende koelkast
  3. To hedge or not to hedge, that is the question
  4. De rente verhogen, totdat er iets breekt
  5. Let op de prijs van brood!
Populaire columns
  1. Nog hogere rentes zijn gevaarlijk

Meest gelezen

  1. Must Read 06 jun

    Must read: lekker lage rente
  2. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  3. 06 jun

    ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group