Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Grafiek van Daalder: Amerikaanse recessies vergeleken

In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek. Deze week: De impact van alle Amerikaanse recessies sinds 1910.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bron: Guide to the Markets by J.P. Morgan Asset Management. Met data van BEA, NBER, J.P. Morgan Asset Management.

Van de grafiek van deze week word ik gewoon vrolijk, en hiermee zet ik me waarschijnlijk neer als een ware economie-nerd. Het is een historisch overzicht van alle Amerikaanse recessies sinds 1910. Niet alleen het moment (de horizontale as), of de duur (de verticale as) van de recessie is te zien, ook de omvang van de groei-impact (grootte van de bal).

Paar zaken die in het oog springen:

  • De meeste recessies duurden niet langer dan een jaar
  • In vergelijking met alle andere recessies sinds de jaren vijftig, waren de laatste twee recessies best wel stevig.
  • De grafiek laat duidelijk zien waarom de recessie van de jaren dertig The Great Depression heet: de omvang van de Amerikaanse economie daalde met meer dan een kwart en het duurde drieënhalf jaar voordat de economie de bodem bereikte.

Ik vind hem mooi.

Lukas Daalder is de beleggingsstrateeg van BlackRock in Nederland, onder meer bekend van zijn wekelijkse column in het Financieele Dagblad en zijn wekelijkse podcast Daalder Denkt Hardop. Hij werkt al ruim 25 jaar in de financiële sector.

Lukas Daalder van BlackRock


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen