Cashberg langs de lijn gaat nergens naartoe Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors gelooft er niets van dat de gigantische hoeveelheid geld die nu in geldmarktfondsen is geparkeerd binnen afzienbare tijd naar de aandelenmarkt wordt gealloceerd. 17 april 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Tal van strategen verwachten dat de enorme wall of cash die momenteel langs de zijlijn staat wel eens snel naar de aandelenmarkt kan stromen om zo de koersen verder de lucht in te jagen. Het klopt inderdaad dat er een recordhoeveelheid aan geld in geldmarktfondsen is gestoken. Mocht voor dat geld aandelen worden gekocht, dan is het koers opdrijvend effect groot. Ook dat is helemaal waar. Wachten op Godot Ik denk alleen dat het geld in geldmarktfondsen nergens naartoe gaat. Sterker, de totale berg aan cash in de wereld stijgt, dus de kans is groter dat geldmarktfondsen alleen maar meer kapitaal tegemoet kunnen zien. Wachten totdat grote sommen geld de geldmarktfondsen verlaten, kan wel eens Wachten op Godot worden. U weet wel, dat toneelstuk van Samuel Becket over twee mannen die bij een eenzame boom wachten op ene Godot, die nooit komt opdagen. Want waarom zouden beleggers, particulier en institutioneel, kapitaal uit geldmarktfondsen halen? Prima rendement, minimaal risico Met een risicoloze vergoeding van tegen de 4% in Europa en 5,5% in de VS, die geldmarktfondsen tegenwoordig bieden, is het voor defensieve beleggers niet heel aanlokkelijk om de aandelenmarkt te betreden. Het rendement dat nu al met geldmarktfondsen wordt geboekt, is daarvoor veel te aantrekkelijk. In tegenstelling tot een belegging in aandelen zijn de inkomsten uit geldmarktfondsen veiliger dan veilig. Dat kan van aandelenbeleggingen natuurlijk niet worden gezegd. Zo kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld financiële directeuren van bedrijven de overtollige bedrijfscash nergens anders willen bewaren dan in geldmarktfondsen. Maar ook bij particulieren heeft cash inmiddels een stevige positie in hun portefeuilles. Cash nu nog aantrekkelijker Nu de inflatie daalt maar de rentes op hetzelfde niveau blijven, neemt de netto yield en daarmee de aantrekkelijkheid van cash alleen maar verder toe. Dat wordt anders als rentes rap dalen. Mocht dat gebeuren, dan denk ik dat de huidige rentes moeten halveren voor een massale uitstroom uit geldmarktfondsen. Maar voorlopig zijn er geen signalen dat de rente snel naar beneden gaat. Het aantal verwachte renteverlagingen van de Fed dit jaar wordt steeds minder. Ook het moment dat de Fed de rente voor het eerst verlaagt, zou wel eens later kunnen worden dan sinds het begin van dit jaar verwacht. De rente van de Amerikaanse tienjaars is sinds begin dit jaar niet gedaald maar bijna 80 basispunten gestegen. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.