Hoe te dealen met hevige beursdalingen? Goede beursprestaties houden niet altijd aan. Daarom is het verstandig om een passende beleggingsstrategie voor de lange termijn te hebben, want correcties horen er ook bij, schrijft Wim van Zwol van Vanguard in zijn nieuwste column. 26 januari 2022 11:00 • Door Wim van Zwol "Niets is eeuwig houdbaar, ook bullmarkten niet. De geschiedenis leert dat bullmarkten, dat is wanneer aandelenmarkten over een langere periode met 20 procent of meer stijgen, routinematig worden onderbroken door het tegenovergestelde, een daling met 20 procent. Dat worden dan weer bearmarkten genoemd. Correcties van de aandelenmarkten met 10 procent komen nog vaker voor. Sinds 1980 hebben zich 15 correcties voorgedaan, met inbegrip van de sterke daling kort na de wereldwijde uitbraak van Covid-19 die even dreigde in een bearmarkt uit te monden. "Dit is niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn" Gezien de sterke stijgingen van de aandelenkoersen van de afgelopen twintig maanden wereldwijd en de bullmarkt die al meer dan tien jaar aan de gang is, is dit niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn. De vooruitzichten voor beleggingsrendementen zijn op de lange termijn weliswaar positief, maar niet zo sterk als ze ooit waren. Centrale banken en overheden zullen hun steun geleidelijk afbouwen naarmate de Covid-19 pandemie aan kracht verliest. Portefeuillecheck Niemand kan de toekomst voorspellen en als belegger moet je dus altijd rekening houden met het onverwachte. Dit werkt het best met een beleggingsstrategie die is afgestemd op de eigen doelstellingen en die is opgebouwd voor de lange termijn. Vervolgens is het belangrijk om de discipline te bewaren wanneer de markten toch dalen. Dat leidt tot de vraag: is uw beleggingsportefeuille geschikt voor het gekozen doel? Past de beleggingsstrategie wel bij de eigen omstandigheden? De beste noodplanning is om de portefeuillespreiding op orde te hebben, met het juiste evenwicht tussen aandelen en obligaties. Het goede nieuws Het goede nieuws is dat de rendementsverwachtingen van Vanguard positief blijven, ondanks een meer uitdagende achtergrond nu de rente begint te stijgen en de aandelenwaarderingen in sommige markten onder druk staan. Vergeet niet dat markten nooit in rechte lijnen bewegen: er zullen goede jaren zijn waarin de aandelenkoersen aanzienlijk stijgen, en andere jaren waarin dat niet het geval is. Een gemiddeld jaar is er zelden." "Een gemiddeld jaar is er zelden" Wim van Zwol is hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.