Wim Van Zwol is Hoofd Institutional Sales van Vanguard, waar hij sinds april 2007 in dienst is. Daarvoor was hij bijna tien jaar werkzaam bij de Nederlandse custodian Kas Bank. Daarnaast is Wim sinds 2002 geregistreerd beleggingsanalist bij de Vereniging van Beleggingsanalisten (VBA).

Column

Hoe te dealen met hevige beursdalingen?

Goede beursprestaties houden niet altijd aan. Daarom is het verstandig om een passende beleggingsstrategie voor de lange termijn te hebben, want correcties horen er ook bij, schrijft Wim van Zwol van Vanguard in zijn nieuwste column.

"Niets is eeuwig houdbaar, ook bullmarkten niet. De geschiedenis leert dat bullmarkten, dat is wanneer aandelenmarkten over een langere periode met 20 procent of meer stijgen, routinematig worden onderbroken door het tegenovergestelde, een daling met 20 procent. Dat worden dan weer bearmarkten genoemd.

Correcties van de aandelenmarkten met 10 procent komen nog vaker voor. Sinds 1980 hebben zich 15 correcties voorgedaan, met inbegrip van de sterke daling kort na de wereldwijde uitbraak van Covid-19 die even dreigde in een bearmarkt uit te monden.

"Dit is niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn"

Gezien de sterke stijgingen van de aandelenkoersen van de afgelopen twintig maanden wereldwijd en de bullmarkt die al meer dan tien jaar aan de gang is, is dit niet het moment om zelfgenoegzaam te zijn. De vooruitzichten voor beleggingsrendementen zijn op de lange termijn weliswaar positief, maar niet zo sterk als ze ooit waren. Centrale banken en overheden zullen hun steun geleidelijk afbouwen naarmate de Covid-19 pandemie aan kracht verliest.

Wim van Zwol van Vanguard

Portefeuillecheck

Niemand kan de toekomst voorspellen en als belegger moet je dus altijd rekening houden met het onverwachte. Dit werkt het best met een beleggingsstrategie die is afgestemd op de eigen doelstellingen en die is opgebouwd voor de lange termijn. Vervolgens is het belangrijk om de discipline te bewaren wanneer de markten toch dalen.

Dat leidt tot de vraag: is uw beleggingsportefeuille geschikt voor het gekozen doel? Past de beleggingsstrategie wel bij de eigen omstandigheden? De beste noodplanning is om de portefeuillespreiding op orde te hebben, met het juiste evenwicht tussen aandelen en obligaties.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat de rendementsverwachtingen van Vanguard positief blijven, ondanks een meer uitdagende achtergrond nu de rente begint te stijgen en de aandelenwaarderingen in sommige markten onder druk staan.

Vergeet niet dat markten nooit in rechte lijnen bewegen: er zullen goede jaren zijn waarin de aandelenkoersen aanzienlijk stijgen, en andere jaren waarin dat niet het geval is. Een gemiddeld jaar is er zelden."

"Een gemiddeld jaar is er zelden"


Wim van Zwol is hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen