Wim Van Zwol is Hoofd Institutional Sales van Vanguard, waar hij sinds april 2007 in dienst is. Daarvoor was hij bijna tien jaar werkzaam bij de Nederlandse custodian Kas Bank. Daarnaast is Wim sinds 2002 geregistreerd beleggingsanalist bij de Vereniging van Beleggingsanalisten (VBA).

Column

Thematische beleggers verdienen goede benchmarks

Grote geldstromen naar themabeleggingen kunnen voor problemen zorgen als onderliggende benchmarks te weinig liquide zijn. Wim van Zwol schetst kenmerken van indices die themabeleggers wel vooruit helpen.

In coronajaar 2020 profiteerden sommige beleggers van de ijzersterke outperformance van een handvol beleggingsthema's. De pandemie versnelde namelijk een aantal trends, zoals de automatisering en de digitalisering van de economie, waardoor bepaalde subsectoren in 2020 een turborendement kenden ten opzichte van de bredere markt.

De best presterende thematische ETF’s, zoals videongaming, cloud computing en schone energie, waren de beurswinnaars van de pandemie. Maar zijn thematische indices wel de beste manier om in deze trends te beleggen?

Lees ook: De kracht van een goed verhaal

Het is verleidelijk om te willen voorspellen welke economische sectoren het goed doen in een bepaalde periode. Maar juist bij thematisch beleggen is timing belangrijk om goede resultaten te halen.

Dat sommige thema's het in een bepaald jaar goed doen, wil niet zeggen dat de prestaties in het jaar erop worden herhaald. De best presterende thematische ETF’s van 2020 bleven dit jaar juist achter bij de bredere markt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

The top-performing thematic ETFs in 2020 The same ETFs in the YTD to June 2021 Past performance is not a reliable indicator of future results. Source: Bloomberg. Data as at June 2021. Cumulative performance in USD from 31 December 2019 to 28 May 2021. Performance of the ETFs based on the daily net asset value which takes into account all ETF internal costs.

Koop de hooiberg

Naast timing moeten beleggers ook rekening houden met de grote variatie in regels en methodologieën tussen de thema-indices. Om met thematisch beleggen succes te boeken, moeten beleggers ook nagaan hoe een index is samengesteld voordat ze een product selecteren.

Gelukkig is er een effectievere manier om toegang te krijgen tot de best presterende thema's over een langere periode, of zoals Vanguard-oprichter Jack Bogle het verwoordde: “Zoek niet naar de naald in de hooiberg - koop de hooiberg."

Breed gediversifieerde indices bieden beleggers blootstelling aan alle sectoren, zonder dat ze trends nauwkeurig hoeven te timen of zich vertrouwd hoeven te maken met methodologieën die voor elk thema anders zijn.

Smalle indices soms te populair

Onderzoek wijst uit dat het meeste geld meestal naar thematische producten stroomt nadat deze hun beste periode al hebben gehad. Wanneer grote kapitalen naar thematische beleggingen gaan, kan dit problemen veroorzaken, vooral als het thema een klein universum van effecten vertegenwoordigt.

Thematische benchmarks zijn vaak niet ontworpen om grote geldstromen te verwerken. Zo moesten sommige thematische indices zelfs worden herberekend, nadat hun sterke prestaties tot grote instromen hadden geleid. Die instromen zetten de liquiditeit van de kleine pool van onderliggende effecten, soms slechts enkele tientallen aandelen, onder druk.

Herbalanceringen als reactie op grote instromen kunnen ertoe leiden dat beleggers uiteindelijk met een totaal andere portefeuille eindigen dan die welke zij vóór de indexreconstructie aanhielden.

Sommige indexaanbieders hebben de methodologische drempels van hun indices moeten aanpassen om zo het aantal effecten te verhogen, waardoor het doel van de index verwaterde. Beleggers kunnen daarnaast ook nog eens opdraaien voor de kosten van indexaanpassingen die worden doorgevoerd naar aanleiding van een grote instroom.

Wat is dan wel een goede index?

Indexbeleggen heeft duidelijk een aantal voordelen, zoals de brede diversificatie, de lage kosten en de relatieve voorspelbaarheid van rendementen en volatiliteit. Maar er bestaan miljoenen indices en bij sommige zijn deze voordelen groter dan bij andere. Hoe kunnen beleggers deze goede indices herkennen?

Diversificatie

Ten eerste moeten ze gediversifieerd zijn. Het diversifiëren van beleggingen kan beleggers helpen om blootstelling aan onnodige risico's te vermijden. Ze moeten ook liquide zijn en toegang bieden tot een markt waarin het niet (te) duur is om handelstransacties uit te voeren om het verwachte rendement te behalen. Sommige smallere benchmarks, die noodherbalancering vereisen om grote beleggersstromen op te vangen, bieden over het algemeen niet de liquiditeit die beleggers van een index mogen verwachten.

Transparantie

Goede indices bieden beleggers ook transparantie, met duidelijke regels en methodologieën en een voorspelbaar en stabiel proces voor het verwerken van indexwijzigingen. Hierbij helpt het om te werken met een indexaanbieder die je vertrouwt.

Zo werkt Vanguard alleen samen met betrouwbare, wereldwijd erkende indexaanbieders die op één lijn zitten met onze filosofie en die de hoogwaardige, objectieve, op regels gebaseerde indices aanbieden waarvan wij geloven dat ze onze beleggers de beste kans bieden op beleggingssucces.

Flexibele benadering marktkapitalisatie

Andere best practices die een index kunnen helpen om de te volgen markt nauwkeuriger te weerspiegelen, zijn de correctie voor float (waardoor de index de op de markt beschikbare beleggingskansen weergeeft) en de flexibele benadering van marktkapitalisatie (om rekening te houden met de relatieve omvang van ondernemingen).

Producten die indices volgen die op deze manier zijn opgebouwd, bieden beleggers volgens ons de beste kans om hun doelstellingen te verwezenlijken.

Lees ook: Verwacht vooral geen wonderen van futuristische themafondsen


Wim van Zwol is hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen