Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Column

Dat was de lowvolbubbel

Dividendbelegger Jorik van den Bos kijkt terug op een uiterst pijnlijk jaar dat alsnog een mooi slot krijgt.

Vooruitkijken vind ik lastig. Liever kijk ik terug aan de hand van een paar columns die ik dit jaar heb geschreven. Zo was ik in september ontsteld over het gigantische waarderingsverschil tussen waarde-aandelen en andere aandelenstijlen.

Vooral het waarderingsgat met lowvol-aandelen was ongekend. Dat kon niet zo door blijven gaan, vertelde ik. Het wachten was op het barsten van de lowvolbubbel.

Ik geef toe dat ik niet wars ben van wishfull thinking, maar drie maanden later lijkt mijn voorspelling te zijn uitgekomen. Op vrijdag 13 december lijkt de lowvol-bubbel echt geklapt.

Twee ontwikkelingen vormden de trigger: 

  • Trump stelde nieuwe handelssancties uit en er lijkt er iets van een akkoord tussen de VS en China aanstaande.
  • En Borig Johnson won met overmacht de Britse verkiezingen.

Hierdoor zijn twee grote onzekerheden die het hele jaar boven de markt hebben gehangen, naar de achtergrond verschoven. Het Amerikaans-Chinese handelsdispuut wordt niet op de spits gedreven en het Verenigd Koninkrijk kan begin 2020 beginnen aan de feitelijke Brexit.

Nestle tegen de rest

Met minder onzekerheden is er een einde gekomen aan de bubbel in veiligheid, die in augustus op het hoogtepunt was, met de laagste rentes ooit en torenhoge waarderingen van defensieve aandelen. Ik weet zeker dat we later met ongeloof zullen terugkijken op de zomer van 2019. Negatieve rentes op tienjaars obligaties? Absurd!

Om aan te geven hoe extreem de situatie was, legde ik twee aandelenmandjes, beiden ongeveer 300 miljard euro waard, naast elkaar. Het ene mandje bestond uit negen waardebedrijven, met onder meer BMW, Orange en ING.

Het andere mandje telde alleen het defensieve Nestle. Het Zwitserse luxe voedingsbedrijf is inmiddels bijna 10% in waarde gedaald, terwijl het andere mandje met diverse aandelen juist 10% is gestegen. Het prijsverschil is nu bijna 60 miljard euro.

Flink gat

Nestle doet nu 22 keer de verwachte winst van 2020, terwijl het mandje op de helft blijft steken. Het waarderingsverschil is minder groot geworden, maar nog altijd flink. Natuurlijk zal het waarderingsgat niet helemaal sluiten, maar kleiner kan het wel worden.

De winstverwachting van beide mandjes is namelijk vergelijkbaar, terwijl het dividend van het mandje waarde-aandelen ruim 4% bedraagt en Nestle iets meer dan 2% geeft.

Mocht het waarderingsgat gelijk blijven, dan ontvangen beleggers met het breed gespreide mandje twee keer zo veel dividend. Zie het als een mooie vergoeding voor het wachten op betere koerstijden.

Omhoog zonder euforie

Terugkijkend was de timing van de column best goed. Maar dat is meer toeval dan wijsheid. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de maand augustus ons echt pijn heeft gedaan. Daar moest ik op reageren.

Soms heb je geluk in het leven. Dat geluk is er dit jaar ook voor aandelenbeleggers. 2019 lijkt voor wereldwijde aandelen het beste beursjaar te worden sinds 1999. Van euforie is echter nooit sprake geweest, wel van excessen in de waarderingen van beleggingen die als veilig worden beschouwd.

Dat verklaart waarom het Kempen Global High Dividend Fund (onderdeel van de IEXFonds 40) achterbleef op de brede markt, terwijl het fonds het beste rendement lijkt te gaan boeken sinds 2009.

Het gaat sneller

Dit jaar werd ik vijftig en zat ik 25 jaar in het vak. In een column hierover stelde ik vast dat de beurs vooral veel sneller is geworden. Op ontwikkelingen wordt meteen gereageerd. Dat betekent ook dat euforie van korte duur kan zijn.

Nu zijn beleggers blij dat Brexit en de handelsoorlog van de radar zijn, maar dat kan volgende week weer heel anders zijn. Het is de kunst om rustig te blijven en te analyseren of ontwikkelingen zijn ingeprijsd.

Mocht Nestle bijvoorbeeld een verdere duikeling maken, dan zouden we het aandeel best kunnen kopen.

Floris Oliemans Library

Ten slotte nam ik dit jaar in een column afscheid van mijn teamlid Floris Oliemans, die geheel onverwacht overleed. Hij was een fervent lezer. Voor zijn boeken moest een goede bestemming worden gevonden.

Daarom kreeg onze stilteruimte op 15 november, zijn geboortedag, een nieuwe naam: Floris Oliemans Library. Drie kasten met zijn boeken (z’n schatten, zoals hij ze noemde) houden de herinneringen aan Floris levend.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen