Column

Timing is alles en niets

Laat u niet leiden door de waan van de dag en focus op lange termijn. ETF's kunnen daar heel nuttig bij zijn.

Sommige van onze klanten twijfelen of het nu wel verstandig is om te beleggen voor de langere termijn. Zij zijn ervan overtuigd dat dat de markt op een keerpunt staat en dat een extreme volatiliteit hen ten deel zal vallen.

Uitstappen lijkt dan de beste optie. Maar de praktijk leert dat als markten reageren op externe gebeurtenissen, dit razendsnel gebeurt. Het is dan ook schier onmogelijk om precies in te schatten wanneer u moet wegwezen en wanneer u weer moet instappen.

Uit eigen onderzoek blijkt dat timing-fouten beleggers vaak een vermogen kost; ze boren zichzelf daardoor jaarlijks gemiddeld 1,5% aan rendement door de neus. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

Ideale bouwstenen

Daarom gaan zoveel beleggers de mist in. Ze hebben geen langetermijnhorizon en laten zich te veel leiden door de waan van de dag. ETF-beleggers staan bekend om hun combinatie van strategisch en tactisch gebruik.

Ze benutten ETFs bijvoorbeeld strategisch om te beleggen in moeilijk toegankelijke nichemarkten. Aan de andere kant zien ze ETF´s als een tactisch instrument om cash snel te kunnen omzetten naar een bepaalde aandelenexposure.

Toch kunnen ETF’s juist ook heel nuttig zijn voor de lange termijn. Alleen al de omvang van het beschikbare aanbod maakt ze tot de ideale bouwstenen voor de portefeuille.

Combinatiestrategie

U kunt kiezen uit ETF’s die een enkele markt volgen zoals bijvoorbeeld de S&P 500 of de FTSE 100, of juist voor regionale spreiding met de EuroStoxx 50 of de bredere FTSE Developed Europe. Obligatie-indices zijn ook goed vertegenwoordigd in ETF’s met mogelijkheden tot lokale, regionale en wereldwijde exposure.

Met slechts enkele handelstransacties kunt u zo een gespreide portefeuille opbouwen. De combinatie van lage-kosten actieve fondsen met ETF’s die een index volgen kan voor evenwicht zorgen tussen die twee manieren van beleggen.

Een manier om dit te doen is door middel van een core-satellite-strategie. Het index tracken vormt de vaste kern van de portefeuille - daar gaat het meeste geld naar toe - en daaromheen draaien de meer risicovolle actief beheerde fondsen.

Een geïndexeerde kern biedt een kans om met verminderd risico en tegen lage kosten over de lange termijn dividend te vangen (bèta), terwijl actief beheerde satellietfondsen juist de markten kunnen verslaan (alfa).

Wim van Zwol is hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie