Focus betaalt zich uit Wie belegt beter: de kleine specialistische boutique met een beperkt assortiment, of het grote huis met meerdere soorten beleggingen en strategieën in de aanbieding? 14 augustus 2017 12:00 • Door Eelco Ubbels Interessant. Het relatief onbekende Britse Northill Capital heeft onlangs onderzoek gedaan naar de focus van fondsenhuizen. Het zeventien pagina tellende rapport Nowhere to hide maakt gebruik van de database van MercerInsight over een periode van vijf jaar. Dat maakt het mogelijk om de prestaties van de kleine specialistische beleggingsboutiques te vergelijken met de grote generalisitische fondsenhuizen. Maar allereerst definiëerde Northill Capital de verschillen tussen de beide soorten beleggingsinstellingen. Kleine gefocuste beleggingshuizen kunnen verschillende producten aanbieden, die afgestemd zijn op verschillende klanten, maar feitelijk bestaat het assortiment maar uit één product. Het totale researchplatform draagt bij aan het succesvol runnen van dat ene fonds. Alle professionals van het fondsenhuis werken als één team. Het grote fondshuis biedt meerdere beleggingen en strategieën aan. Die worden beheerd door meerdere teams en maken elk gebruik van verschillende beleggingsprocessen en bij gelegenheid ook volledig andere beleggingsfilosofieën. Specialist x generalist Focus, focus, focus Met deze definities heeft Northill Capital onderzoek gedaan met een uiterst duidelijke conclusie. Op pagina zeven van het Northill Capital-rapport staat het volgende plaatje: Alle gefocuste managers scoren een beter resultaat dan de gemiddelde fondsmanager. In absolute zin valt op dat er blijkbaar meer outperformance te halen valt in Europa dan in Amerika, maar dat geldt ook voor de minder gefocuste manager. De sterke resultaten van specialistische actieve managers worden met name behaald in zwakke beurstijden. Juist dan weten zij de verliezen te beperken of zelfs te voorkomen. Dat geldt voor alle beleggingscategorieën. Maar, zo constateert Northill Capital, ook in opgaande markten presteren de kleine specialistische fondsenhuizen beter. Helaas heeft het succes van de kleine boutiques ook een grote keerzijde. Zodra een fonds te populair wordt, en er dus te veel geld naartoe stroomt, gaat het dicht. Klein moet wel klein blijven, anders verdwijnt blijkbaar de focus. Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels. Deel via:
Assetallocatie 13:00 Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.