Column

Meeste aandelen zijn dood hout

Veel beleggers beseffen niet dat de meeste aandelen op de lange termijn minder opleveren dan een ultra kortlopende staatsobligatie. Picking the winners is daarom essentieel voor het succes. Dat geldt al helemaal voor IPO's.

Iedereen weet dat aandelen per saldo op de lange termijn meer opleveren dan obligaties. Maar het hangt er wel sterk vanaf welke aandelen er in de portefeuille zitten.

Hoogleraar Hendrik Bessembinder heeft op basis van beursgegevens tussen 1926 en 2022 uitgerekend dat bijna 60% van de Amerikaanse beursgenoteerde aandelen het aflegden tegen een staatslening met een looptijd van een maand. Samen waren deze aandelen goed voor een vermogensverlies van 9,1 biljoen dollar in vergelijking met deze kortlopende Treasuries.

De overige 40% aandelen leverden een brutowinst op van 64,2 biljoen dollar, waarbij 2% verantwoordelijk was voor 90% van de totale nettovermogensaanwas van 55,1 biljoen dollar.

Top 3 aandelen

De top 3 – bestaande uit Apple, ExxonMobil en Microsoft – waren alleen al goed voor 6 biljoen dollar netto. Enkele andere toppers van de laatste 50 jaar zijn Alphabet, Berkshire Hathaway, Amazon, Johnson&Johnson, Walmart, United Health en HomeDepot.

Opvallend is verder dat er bij de topperformers sinds 1926 ook namen opduiken die het al jaren slecht doen. Goede voorbeelden zijn IBM, General Electric en General Motors.

Daarnaast zijn er dus een heleboel aandelen die helemaal niks opleveren. Sommigen blijken zelfs waardeloos omdat een bedrijf failliet gaat. 

Meerdere studies komen volgens een zeer uitgebreid rapport van Morgan Stanley uit op dezelfde conclusies voor andere landen.

Beste vermogensbeheerders

Welke vermogensbeheerders zijn goed in het oppikken van winnaars? Bessembinder heeft zich ook over deze vraag gebogen.

Een eerste conclusie is dat de beste actieve vermogensbeheerders de laatste decennia te maken hadden met grote rendementsschommelingen. Grote winsten werden afgewisseld met grote verliezen, omdat ze ook in lastige tijden vasthielden aan de Apple’s en Amazons van deze wereld.

Ten tweede zou je misschien verwachten dat de best presterende vermogensbeheerders vooral in technologieaandelen zaten, maar dat is niet zo. De twee sectoren waarin het meest werd belegd, waren health care en energie.

IPO's zijn linke soep

Tenslotte wijst een andere studie op de hoge risico’s die er uitgaan van het beleggen in IPO’s.

Sanjeev Bhojraj, Ashish Ochani en Shiva Rajgopal hebben 16.383 bedrijven onderzocht die sinds 1975 naar de beurs zijn gebracht. Van die bedrijven bestaan er nog slechts 2.757. De overige zijn gefuseerd, overgenomen of helemaal verdwenen door een faillissement of beursexit.

Maar het meest schrikbarende is dat bij slechts een derde van de IPO’s de introductieprijs gerechtvaardigd was. De overige twee derde leverden uiteindelijk minder op dan een Treasury.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen