Goldman gelooft niet meer in goud

Goldman Sachs denkt dat de daling van de goudprijs een versnelling hoger gaat schakelen.

Deatch cross. Psychologische grens van 1600 dollar neerwaarts gebroken. Goud ligt er belabberd bij, hoewel het zich na het breken van dat niveau dapper weert. Analisten en experts zijn - zoals dat gaat met dingen die mythische proporties krijgen aangemeten - tot op het bot verdeeld over de vraag: hoe verder met de goudprijs. Opperzakenbank Goldman Sachs probeert goud vandaag definitief over het randje te kiepen.

Goldman Sachs is al een tijdje negatief over de goudprijs en heeft daarmee voorlopig het gelijk aan zijn zijde. Maar nu schetst de zakenbank een scenario waarbij de correctie in goud een tandje hoger schakelt. Volgens de bank is de jarenlange rally in goud gevoed door de reële rente en die begint nu te normaliseren. En alsof dat al niet erg genoeg is (uit het oogpunt van goudbeleggers), is er nog iets heel anders aan de hand.

De enorme uitstroom uit (fysieke) goud ETF's geeft een heel ander beeld van beleggers in goud dan de zakenbank eerst had. GS-analisten Damien Courvalin en Jeffrey Currie schrijven in een analyse voor cliënten: "we geloven dat de recente beweging in de goudprijs een aardverschuiving heeft blootgelegd in ETF-goudbeleggingen. De enorme uitstroom uit die trackers staat in scherp contrast met onze veronderstelling dat goudbeleggingen in ETF's bepaald worden door langetermijnallocatie en niet kortetermijnspeculatie."

Behalve de rentedruk die goud voelt, heeft het edelmetaal dus ook te maken zich terugtrekkende kortetermijnbeleggers uit de ETF-markt. Een exodus die de goudprijs verder onder druk zet. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat Goldman Sachs het koersdoel voor goud stevig verlaagd, van 1825 naar 1615 dollar voor een horizon van drie maanden en van 1800 naar 1550 op een horizon van twaalf maanden.

Wat denken andere (zaken)banken van goud?

  • Morgan Stanley ziet nog steeds het nut in van een positie in goud. Zeker als goud breder wordt gezien als 'een bron van waarde'. Conclusie: goud is oversold en rijp voor een herstel.
  • UBS voorziet zelfs een stevige goudrally, zij het pas in het derde kwartaal. Goud daalt nu uit vrees voor het stopzetten van QE later dit jaar, omdat de economie aantrekt. Als dat scenario van tafel is, kan goud weer rallyen.
  • Citigroup meldde vrijdag dat de toch al bestaande zorgen over de goud- en zilverprijs flink zijn toegenomen door het verlies van momentum. Goud is bovendien een edelmetaal met 'een hele lange cyclus'. Er dreigt nu een lange, lange winterslaap, vreest de bank.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen