Risicovol goud op recordniveau Ben Carlson neemt de goudprijs onder de loep die de afgelopen eeuw diepe dalen en hoge pieken kende. De toekomst is uiterst onzeker, wat het tot een buitengewoon riskante asset maakt. 12 maart 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Goud staat met bijna 2200 dollar per ounce dichtbij het hoogste niveau ooit. Het laatste decennium waren de rendementen met gemiddeld 7% per jaar ook lang niet gek. Als je verder terug gaat in de tijd dan blijkt goud zijn eigen wetten te kennen met lange tijden waarin beleggers alleen maar geld verliezen en jaren dat het stijl omhoog gaat. Per saldo heeft goud het sinds 1928 met +4,9% per jaar net iets beter gedaan dan Amerikaanse staatsobligaties en ruim beter dan cash. Aandelen waren baas boven baas met +9,8%. Historie Beursblogger Ben Carlson heeft de historische data nader bekeken en komt tot de conclusie dat goud voor hem geen serieuze optie is vanwege de lange periodes met verliezen, maar hij kan zich voorstellen dat het voor sommige beleggers een interessante aanvulling op de portefeuile is vanwege de diversificatie. Interessant wordt de komende jaren of goud iets van zijn waarde verliest als meer mensen in bitcoin stappen. Goud is een prima inflatiehedge? 1928-1971 De eerste periode die Carlson beschrijft loopt van 1928 tot 1971, het jaar waarin de goudstandaard werd opgeheven. Voor die tijd werd de goudprijs in sterke mate bepaald door centraale banken. De prijs werd daardoor gedrukt en kwam niet verder dan een winst van gemiddeld 1,4% per jaar tot en met 1970. Dat was veel te weinig om de inflatie bij te benen. Zeventiger jaren Daarna ging het echter hard omhoog. Van 1971 tot en met 2023 steeg de goudprijs met gemiddeld 7,9% per jaar, een uitstekend rendement dus, maar ook hier waren weer periodes met diepe dalen en hoge pieken. Zo steeg de prijs van 1971 tot en met 1979 met maar liefst 1300% waarmee het een veel betere belegging was dan aandelen en obligaties. Maar van 1980 tot en met 2023 slaat het beeld om en komt goud niet verder dan 3,2% tegenover 11,7% voor aandelen en 6,5% voor obligaties. De inflatie was over die periode 3,2%. 2000-2023 Binnen die periode waren er echter ook goede fases zoals van 2000 tot en met 2009 (+14%). Van 2000 tot en met 2023 was ook lang niet slecht met +8,5%. Van 2009 tot en met 2023 was het weer wat minder met +6%. Goud verdient een plekje in de portefeuille? Wat de toekomst brengt, is moelijk te voorspellen. Goud is net als bitcoin een asset class zonder dividend of directe inkomsten. Alles hangt af van het marktsentiment. #Gold #Bitcoin ratio keeps falling but still above 2021 low. pic.twitter.com/485EqG1Y9F — Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 11, 2024 De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.