Valutaschermutselingen in Azië

Er is geen sprake van een valutaoorlog, betoogden de G20-landen vorige week. Maar kijk hier dan eens!

Vorige week werd het door de G20-landen nog maar eens duidelijk uitgelegd. Er was geen sprake van een valutaoorlog, want alle maatregelen die door landen (lees: Japan) genomen werden waardoor de munt devalueerde, werden niet genomen om de munt te devalueren maar om de economie te stimuleren. Of zo. Maar in Azië lijkt zich wel degelijke en valutaoorlog te ontwikkelen.

Zuid-Korea ziet zij exportpositie nadrukkelijk in gevaar komen, nu de Japanse yen zo lekker goedkoop geworden is. Het land laat nu weten passende en preventieve maatregelen te nemen om de stabiliteit van de won te garanderen. Ondertussen praatte de hoogste baas van de Nieuw Zeelandse centrale bank de Kiwi-dollar een vol procent naar beneden.

De Kiwi-dollar was in tegenstelling tot de Australische en Canadese dollar niet gezakt op zwakkere Chinese groeicijfers. De acties van Zuid-Korea en Nieuw Zeeland staan haaks op het besluit van de G20-landen van vorige week om geen devaluatiewedloop te beginnen.

Volgesn Forex-analisten heeft de zwakke yen een veel grotere impact op andere economieën in Azië dan in het Westen gedacht wordt. Volgens research van Credit Agricole zouden met name de valuta van Singapore, Taiwan en Thailand gevoelig zijn voor bewegingen in de yen. De Thaise baht blijft er echter robuust bij liggen en gaat nog niet mee met de yen. De economische groei van het land (3,6% in  het vierde kwartaal van 2012) werkt daar aan bij.

Dat de baht nog rustig blijft stijgen, is wel een teken dat de valutaoorlog in Azië nog niet volledig is losgebarsten. Zuid-Korea en Nieuw Zeeland hebben wel een eerste stap in die richting gezet nu.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie