Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Wat stopt de val van de Japanse yen?

De yen is een van de slachtoffers van de sterke Amerikaanse dollar. reden daarvan is onder meer het ultra lage rentebeleid van de Bank of Japan (BoJ). Wordt dat beleid losgelaten, dan kan de yen rap in waarde stijgen, aldus Fidelity International.

Vorige week passeerde de yen voor het eerst sinds 1990 ¥150 ten opzichte van de dollar. De sterke dollar maakt deel uit van het verhaal. Maar de wisselkoers van Japan wordt ook ondermijnd door de voortdurende inzet van de Bank of Japan (BoJ) voor yield curve control (YCC) en het feit dat Japan een energie-importeur is.

De afgelopen maand heeft het Japanse ministerie van Financiën getracht de daling van de munt een halt toe te roepen door yens te kopen. Het was de eerste interventie sinds 1998.

Klassiek trilemma

Japan wordt geconfronteerd met het klassieke trilemma, waarbij wisselkoersstabiliteit, onafhankelijk monetair beleid en vrije internationale kapitaalstromen niet samengaan.

Tot nu toe heeft de BoJ prioriteit gegeven aan monetair beleid via YCC, dat de rente op Japanse staatsobligaties op 10 jaar onder de 0,25 procent houdt. Dit beleid werd ingesteld toen de achtergrond deflatoir was. Maar een gevolg van de hogere inflatie, is dat de stijgende rente op Amerikaanse obligaties de kloof tussen de Amerikaanse en Japanse rentetarieven heeft vergroot, waardoor de Japanse valuta is verzwakt.

Hogere importkosten als gevolg van de zwakkere yen hebben de BoJ onder druk gezet om de YCC te verlaten. Het beleid van de bank is dit jaar steeds meer een uitzondering in vergelijking met de verkrappende maatregelen van andere centrale banken.

Opwaartse druk

Mocht de BoJ een einde maken aan de YCC, dan kunnen we een scherpe stijging van de yen verwachten. Als de Fed de monetaire teugels meer laat vieren, dan zou dat een deel van de druk op de wereldwijde valuta's, waaronder de yen, kunnen verlichten.

We denken zelf dat het waarschijnlijk is dat de Fed op een bepaald moment zal willen pauzeren om de impact van haar eerdere verkrapping op de reële economie vast te stellen."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie