Waardeloos Rusland biedt value

Vanuit het gezichtspunt van value gloren kansen in Rusland. Andere beleggers mijden Rusland juist angstvallig.

De roebel is in een vrije val geraakt, de aandelenmarkt in Moskou loopt averij op en beleggers in Russische ETF’s zien hun beleggingen kelderen. Desondanks zien sommige beleggers daardoor juist value ontstaan, schrijft ETF.com.

De meeste analisten wijzen op de lage olieprijs als belangrijkste drijfveer voor de situatie op de Russische financiële markten. Maar die impact wordt versterkt door de internationale sancties die aan het land zijn opgelegd. 

Geopolitieke risico’s drukken ook op de Russische economie. Volgens Ian Bremmer zijn die risico’s gevaarlijk in de komende tijd. Beleidsmakers in Rusland proberen de roebel te stabiliseren, onder meer door een forste renteverhoging. Sommige economen vrezen dat zo’n hoge rentestand de Russische economie verstikt en voor een recessie zorgt.

De grootste ETF in Rusland, Market Vectors Russia ETF, met 1,6 miljard dollar onder beheer, zag de koers dit jaar al meer dan halveren. Het iShares MSCI Russia Capped ETF vertoont een vergelijkbaar beeld.

Dave Garff van Accuvest liet ETF.com weten dat het geen positie in Rusland heeft, ondanks dat het verreweg het goedkoopste land ter wereld is. De fundamentals zijn zo slecht, het risico zo hoog, het momentum is dramatisch en de politieke situatie is zo risicovol, dat hij Rusland volledig mijdt.

Vanuit het gezichtspunt van value gloren kansen in Rusland. Het Cambria Global Value ETF, dat waardeaandelen over de hele wereld selecteert, kent een blootstelling van 10% aan Russische aandelen. Volgens de fondsbeheerder Meb Faber liggen er juist kansen in zwaar afgestrafte markten. Beleggers zouden die moeten grijpen, in plaats van mijden, vindt hij.

Als gekeken wordt naar de koers-winstverhoudingen dan springt Rusland er binnen de Brics uit. Voor Rusland noteert de k/w op een schamele 5,27, terwijl China 10,29, Brazilië 13,69 en India 19,99 doet. Markten met de laagste waardering worden door andere beleggers als verschrikkelijk betiteld.

Volgens Faber werkt valuebeleggen, omdat het rendement snel kan verbeteren als het sentiment maar iets wijzigt. Zodra het van vreselijk, naar niet zo slecht verschuift en dan naar slecht, schiet het rendement al omhoog. De sleutel is volgens Faber om te spreiden en niet alleen maar een ETF in een land als Rusland in portefeuille te nemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus