Nieuws

Vooral beheerkosten ESG-fondsen dalen

De prijs die vermogensbeheerders vragen voor het beheer van een ESG-portefeuille is flink gedaald. Ook andere fee's voor beleggingsfondsen dalen, zo blijkt uit een studie van bfinance.

De beheerkosten (fee’s) van beleggingsfondsen en vermogensbeheerders blijven dalen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van beleggingsadviesbureau bfinance, waarbij verschillende fondsstrategieën onder de loep zijn genomen.

De grootste veranderingen zijn volgens bfinance zichtbaar bij duurzame ESG- en impactfondsen. Om een voorbeeld te geven.

Een institutionele belegger die 100 miljoen euro wil onderbrengen bij een vermogensbeheerder voor een wereldwijd beleggend ESG-aandelenfonds moest daar in 2019 een fee voor betalen die gemiddeld 14% lager was dan in 2016.

Meer concurrentie

Een reden voor de dalende fee's is dat er meer vermogensbeheerders ESG-producten aanbieden. Hoe meer concurrentie, des te lager de prijzen. Verder wordt de ESG-markt steeds volwassener, wat ook voor de vermogensbeheerders lagere kosten en schaalvoordelen oplevert.

Dat is vermoedelijk ook de reden dat de fee's van vermogensbeheerders steeds dichter naar elkaar toe kruipen. Dit geldt ook voor meer specifieke en modernere ESG-producten, zoals impactfondsen en zogenoemde Artikel 9-strategieën.

De fee's voor deze producten liggen nog altijd fors hoger en daalden minder, maar bfinance constateert dat vermogensbeheerders hier vaak vooraf kortingen aanbieden om klanten aan zich te binden.

Artikel 9

Bij de Artikel-9-fondsen is dat extra opvallend. 30% van de vermogensbeheerders biedt daar van tevoren een discount aan.

Ter uitleg, in de vermogensindustrie wordt onderscheid gemaakt tussen artikel 6, 8 en 9-fondsen, waarbij 6 staat voor een fonds dat geen rekening houdt met duurzaamheid (ESG) en 9 heel veel. 8 zit er tussenin.

Kathryn Saklatvala, hoofd investment content bij bfinance, zegt in een toelichting dat het adviesbureau "scherp in de gaten houdt hoe de prijzen zich ontwikkelen van relatief jonge fondscategorieën als Artikel 9- en impact vastgoedfondsen, waar nog veel onzekerheid bestaat over wat een passende vergoeding is."

UCITS

Bfinance heeft ook gekeken naar fondsstructuren. Een Europese favoriet van de laatste jaren zijn zogenoemde UCITS. Dat zijn beleggingsfondsen die geschoeid zijn op basis van Europese regelgeving.

UCITS staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities.

Volgens bfinance zijn er tussen 2017 en 2020 niet alleen meer UCITS bijgekomen, maar zijn de kosten ook gedaald.

Een beleggingscategorie die er bij de UCITS uitspringt, is US High Yield (Amerikaans hoogrentend). De fee’s voor deze categorie zijn in drie jaar tijd met gemiddeld 15% gedaald.

Bij de andere fondscategorieën daalden de fee’s voor obligatiefondsen die zich richten op opkomende markten met gemiddeld 10%. Slechts een marginale daling was er bij de fee’s voor zogenoemde direct lending fondsen (niet-beursgenoteerde leningen).

Meer informatie over de studie vindt u op de website van bfinance.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022