Nieuws

De ETF-markt profiteert van steeds meer trends

De populariteit van ETF’s zal de komende jaren niet verminderen. Integendeel, dankzij een aantal trends zal de verkoop van ETF’s juist accelereren.

BlackRock voorspelt – uiteraard- een glanzende toekomst voor ETF’s. De moeder van ETF-grootmacht iShares, die alleen al in Europa een marktaandeel heeft van 45%, verwacht dat de ETF-markt eind 2024 zal zijn gegroeid tot veertien biljoen dollar.

Dat is vijf biljoen dollar meer dan nu. BlackRock signaleert vijf trends die helpen om de markt groter te maken.

  1. Naarmate meer beleggers inzien dat assetallocatie belangrijker is dan individuele selectie, zal er volgens BlackRock ook meer gebruik worden gemaakt van ETF's als middel om assetallocatiebeslissingen in de praktijk te brengen. ETF’s zijn immers goedkoop en makkelijk verhandelbaar.

  2. BlackRock verwacht dat meer factorbeleggers hun toevlucht zullen zoeken tot ETF’s, die de verschillende factoren hebben gevangen in op maat gemaakte indices. Ofwel, de simpelste én de meest complexe ETF’s drijven de markt.

  3. Indexbeleggen is niet alleen de eenvoudigste manier om een breed gespreide portefeuille aan te leggen, maar ook de goedkoopste. Rendement is koersstijging minus kosten. Ook een beetje kostenwinst kan flink oplopen naarmate de looptijd langer is. Vergelijk het met de kracht van het rente-op-rente-effect.

  4. Vermogensbeheerders moeten hun klanten tegenwoordig precies uitleggen waar deze voor betalen. Veel van de kosten die in het verleden nog verborgen waren, zoals provisies en kickback fees, zijn zichtbaar. Niets is transparanter dan de kosten van ETF’s.

  5. De ETF-handel was lange tijd vooral een handel in aandelen. Ook de obligatiemarkt, die veel groter is dan de aandelenmarkt, wordt nu steeds meer het domein van ETF-aanbieders. Groot voordeel van obligatie-ETF’s is dat deze spreiding bieden en ook toegang geven tot individuele obligaties en obligatiemarkten die voor veel beleggers niet of moeilijk te bereiken zijn, zoals bijvoorbeeld schuldpapier uit opkomende markten. Volgens Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland, wordt de verkoop van obligatie-ETF’s met name aangejaagd door institutionele beleggers die hun obligatiebeleggingen invullen met ETF’s. “Wij verwachten daarom ook in 2022 een sterke obligatie-instroom.”

Crypto-ETF’s

Maar er zijn nog enkele andere trends die de ETF-markt vooruithelpen en actieve managers nog meer in de verdediging drukken. Zo liften crypto-ETF’s nadrukkelijk mee met de hype.

Het is een simpele manier om ook met weinig geld via een veilig platform in een één of meerdere crypto’s te zitten. Hoelang de explosieve instroom van crypto-ETF’s aanhoudt, is natuurlijk ongewis. Die staat en valt met het verdere verloop van de handel in deze nieuwe digitale valuta.

Centrale banken hebben daarin een belangrijke rol. Tot nu toe is alleen de Chinese centrale bank druk aan het reguleren en dat pakt niet goed uit voor de plaatselijke cryptohandel. 

Recordverkoop

Maar hoe populair crypto’s zijn, bewijst wel de lancering van de ProShares Bitcoin Strategy ETF op 19 oktober 2021. Na twee dagen bedroeg het beheerde vermogen van deze ETF al meer dan een miljard dollar. Dat is een record. Het oude record was in handen van SPDR Gold trust ETF, die drie dagen nodig had om de grens van een miljard dollar te slechten.

Het digitale goud blijkt aantrekkelijker dan het ouderwets goud. Na vier handelsdagen bedroeg het beheerde vermogen van ProShares Bitcoin Strategy ETF 1,2 miljard dollar, terwijl de waarde van de ETF wel 5% lager lag dan bij de lancering.

Wel moet worden bedacht dat deze ETF de koers van bitcoin niet een op een volgt. De waarde van de razend populaire ETF wordt bepaald op basis van futures, waardoor de waarde van de ETF en die van bitcoin uiteen kunnen lopen. Moeten de onderliggende future-contracten een jaar lang worden doorgerold, dan hangt er aan de ETF een stevig prijskaartje, 16,5% om precies te zijn. Dat is ook belangrijk om te weten. 

ESG-ETF’s

Minder spectaculair maar wel een veel grotere trend is de verkoop van duurzame ETF’s of ESG-ETF’s. Lange tijd hielden actieve managers de buitenwacht voor dat alleen zij het duurzaamheidsthema kunnen spelen, want duurzaam beleggen is maatwerk en vraagt om engagement. 

“Duurzaam beleggen ondergaat een snelle evolutie, mede geholpen door veranderende regelgeving”

Aanbieders van ETF’s laten zien dat deze argumenten weinig houtsnijden. Ook zij gaan het gesprek aan met bedrijven, die het nodige te verbeteren hebben, en werken met specialisten om duurzame indices samen te stellen. Philippe Roset vertelt dat de helft van de totale ETF-instroom naar duurzame ETF’s gaat, variërend van exclusions, best in class, klimaat of thematische ETF’s.

“Duurzaam beleggen ondergaat een snelle evolutie, mede geholpen door veranderende regelgeving.” Martijn Rozemuller, hoofd van de Europese activiteiten van Van Eck, ziet ook een enorme groei.

“Want ESG is door de veranderende wet- en regelgeving enorm in focus. De druk op banken en brokers wordt steeds groter om duurzame producten aan te bieden. Dat is de reden dat vooral deze onder de aandacht worden gebracht. De komst van SFDR heeft echt geleid tot meer focus op duurzaamheid, zodat de onderliggende bedrijven gedwongen worden duurzaam te opereren. Dat is het echte doel van SFDR.”

Rozemuller constateert dat het in sommige gevallen betrekkelijk eenvoudig is om ETF’s aan te bieden die voldoen aan artikel 8 van de SFDR-regels. Rozemuller denkt ook dat ESG over tien jaar mainstream zal zijn, omdat het volgens hem dan heel moeilijk zal zijn om nog bedrijven te vinden die niet aan ESG-criteria voldoen. 


Wilt u meer lezen over ETF-trends? Kijk dan eens in ons nieuwe online ETF-magazine.

Banner ETF


Thema-ETF’s

Tenslotte zorgt nog een trend voor de nodige ETF-rugwind. Vanaf afgelopen jaar vinden thematische beleggingen steeds meer aftrek. Veel van deze thematische beleggingen worden ingevuld door ETF’s. Van Eck bijvoorbeeld heeft er vier en die lopen volgens Rozemuller als een trein.

“Thematisch beleggen neemt een enorme vlucht. De verkoop van thematische ETF’s is dit jaar de sterkste pijler onder onze groei. Mensen horen graag een goed verhaal. Beleggen in thema’s spreekt veel beleggers meer aan dan de meer ‘saaie’ ETF’s die brede markten volgen."

Volgens Rozemuller doen beleggers er wel verstandig aan te kiezen voor de core-satellite-benadering. Dat wil zeggen: de basis van een portefeuille bestaat uit een aantal ouderwetse ETF’s om zo de brede markt te volgen, en daar omheen kan met een aantal thema-ETF’s accenten worden aangebracht. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie