Nieuws

Terug naar 2000?

De aandelenkoersen zijn in het afgelopen jaar hard gestegen. Terecht? Citywire legde de kwestie voor aan vijf cio's van evenveel asset managers.

Moeten beleggers zich zorgen maken om de hoge waarderingen op de beurs, de grote volatiliteit van cryptomunten, de bloeiende handel in SPAC’s en speculatie in aandelen als Gamestop? Dreigt een meltdown à la 2000, toen de internetluchtbel uit elkaar klapte?

Dat is de vraag die Citywire tijdens de World of Asset Management Summit stelde aan de cio’s van vijf grote vermogensbeheerders.

JP Morgan AM: Bedrijven staan er nu beter voor

Paul Quinsee, hoofd wereldwijde aandelen bij JP Morgan Asset Management, denkt dat beleggers misschien inderdaad iets te enthousiast zijn geworden over de groeivooruitzichten van bedrijven. Wereldwijd ligt de koers-winstverhouding voor bedrijven met een hoge omzetgroei rond de 40, terwijl dat historisch gezien richting de 20 gaat. Dat heeft volgens hem wel iets weg van het overdreven optimisme van eind jaren '90. “Maar er zijn ook verschillen”, zo zegt hij. 

Een groot verschil is dat bedrijven er toen financieel slechter voorstonden. "Toenmalige groeibedrijven, zoals Lucent en Nortel, zijn niet vergelijkbaar met Microsoft of Alphabet nu." Daarnaast worden de hoge waarderingen van nu ondersteund door extreem lage rentestanden. Ook dat is een groot verschil.

Franklin Templeton: Ruim monetair beleid is link

Volgens Sonal Desai van Franklin Templeton Fixed Income kleven aan het ruime monetaire beleid wel nieuwe risico’s.

Zij denkt dat het succes van SPAC’s, bitcoin en andere cryptomunten deels te verklaren valt door een overvloed aan liquiditeit in de markt. Het monetaire beleid heeft gezorgd voor asset price inflation.

Amundi: Tekenen van een bubbel

Pascal Blanqué, cio van Amundi, maakt zich daar ook zorgen over. Er zijn wat hem betreft veel tekenen die duiden op een bubbel. De hoge waarderingen zijn alleen te rechtvaardigen als er een herhaling komt van de roaring twenties van de vorige eeuw, toen de economie hard groeide dankzij verschillende technologische innovaties. “Dat kan natuurlijk gebeuren, maar het is wel een gok.”

T. Rowe Price: Hoge waarderingen zijn passend

David Giroux van T. Rowe Price is een stuk milder over de markten. Volgens hem moeten de hoge waarderingen in het licht worden gezien van een veranderende samenstelling van de aandelenmarkt.

“In 2006 kwam 40% van de bedrijfswinsten uit de hoek van energiebedrijven en financials. Dat is nu nog maar 20%. De markten worden nu gedomineerd door bedrijven als Google, Amazon en Apple, die zeer winstgevend zijn en hoge groeivooruitzichten hebben.” Daar horen volgens hem ook hoge waarderingen bij.

LGIM: Nieuwe economische bloeiperiode

Sonja Laud, cio van LGIM, ziet ook nog lucht naar boven voor aandelen. Zij is het eens met de andere cio’s dat de hoge overheidsbestedingen een belangrijk verschil zijn met 1999. De effecten van die bestedingen moeten grotendeels nog komen.

Zij denkt dat we pas aan het begin staan van een economische bloeiperiode, wat uiteraard gunstig is voor de aandelenmarkt. Waar ze zich hoogstens zorgen over maakt, is dat het economisch herstel nog niet breed genoeg wordt gedragen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie