Populaire doemdenkers voorspellen markt exact verkeerd Het enige positieve aan doemdenkende beursgoeroes is dat ze als lichtpunt kunnen dienen. Hoe somberder ze worden, des te beter zijn de vooruitzichten. Een andere conclusie kan Michael Cembalest van JP Morgan AM toch echt niet trekken. 11 maart 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Michael Cembalest heeft een guilty pleasure, het volgen van zogenoemde Armageddonists, mensen die de crash aller crashes voorspellen. De Chairman of Market and Investment Strategy bij JP Morgan Asset Management schreef er voor het eerst over in 2019. Hij gaf ze ook een naam: het legioen van doemdenkers. Van 2011 tot 2016 verkondigde deze groep van onheilsprofeten elk op enig moment dat de hemel naar beneden zou komen. Cembalest heeft met zijn team uitgerekend wat er zou zijn gebeurd als beleggers hun raad hadden opgevolgd en waren overgestapt van aandelen op veilige obligaties. Catastrofaal De resultaten zijn vernietigend. De underperformance bedroeg tot het einde van 2019 tussen de 30% en 60% ten opzichte van een portefeuille met normale verhoudingen. Met de uitbraak van de coronapandemie leek het even alsof hun voorspellingen toch nog iets waard waren. Maar het werd alleen maar erger. Ze weten niet van ophouden De doemdenkers deden er namelijk nog een schepje bovenop toen de aandelenmarkt in maart allang was ingestort. Ze voorspelden nog meer onheil, de een na de ander: Nouriel Roubini, Peter Schiff, John Hussman, Jeffrey Gundlach, George Soros, Albert Edwards en David Rosenberg. De enige die nog redelijk op tijd was, was David Stockman. Iedereen weet wat erna gebeurde. Aandelen hebben zich sinds het dieptepunt in maart 2020 niet alleen hersteld, ze zijn omhooggevlogen. De S&P 500 is bijna verdubbeld. Contra-indicator Cembalest heeft er op zich niet zoveel moeite mee dat er analisten zijn die waarschuwen voor luchtbellen en te hoge koersen. Hij vindt de beurs zelf momenteel ook erg duur en een correctie is zeker niet uitgesloten. Het probleem met de onheilsprofeten is dat ze vaak met hun somberste ondergangscenario’s komen als de markt al diep in het rood staat. Wat dat betreft, zijn de doemdenkers bijna een soort contra-indicator. Hoe harder ze schreeuwen, hoe beter de vooruitzichten zijn voor een spoedig herstel. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.