Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beleggers zoeken het ver weg

Professionele aandelenbeleggers zetten hun kaarten momenteel op de opkomende markten en de regio Azië Pacific ex. Japan. Het sentiment over Europa is verder verslechterd.

Alpha Research houdt al jaren nauwgezet de beleggingsadviezen van vermogensbeheerders wereldwijd bij. Op basis daarvan stelt het elke maand een nieuwe consensus op. Wat betreft regio-allocatie krijgt aandelen Emerging Markets de meeste positieve adviezen. Maar liefst 65% van de beleggingshuizen is op dit moment positief. Het aantal negatieve aanbevelingen is met 4% opmerkelijk gering.

Een goede tweede in de ranking is de regio Pacific ex. Japan. 53% is positief, 13% negatief. Het precentage verkoopadviezen is in de afgelopen maand licht (+4%) toegenomen.

De trend dat de consensus  steeds positiever wordt over Japan is tot stilstand gekomen. Het percentage positieve aanbevelingen (50%) en negatieve aanbevelingen (12%) blijft onveranderd.

Ook de consensus over Amerikaanse aandelen is stabiel. Een mimale minderheid van 49% is positief, een stijging van 2%. Het percentage negatieve adviezen daalt van 16% naar 12%.

Europa is opnieuw hekkensluiter. Het heeft als enige regio ook een neutraal advies. Het sentiment is iets verslechterd. Het percentage positieve adviezen daalt van 40% naar 33%. De meeste asset managers (46%) zijn neutraal.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maandelijks de gehele consensus lezen? Laat uw emailadres achter bij Alpha Research en ontvang de rapporten gratis.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus