Nieuws

Ai, de kredietmarkt van nu lijkt op die van 2007

De Amerikaanse economie zit nog altijd diep in het slop, maar dat schrikt beleggers niet af om zwakke bedrijven te voorzien van grote leningen. De Wall Street Journal ziet parallellen met de vooravond van de kredietcrisis.

Zijn we aan het bubbelen? In de Verenigde Staten heeft het er volgens een artikel in The Wall Street Journal (WSJ) alle schijn van. De zakenkrant doelt daarbij niet alleen op de hoge aandelenkoersen. Nee, er is volgens de financiële krant nog iets gevaarlijkers aan de hand. Beleggers zijn bereid obligaties te kopen van ongezonde bedrijven tegen te lage rentes.

Alleen in de eerste anderhalve maand van dit jaar (tot 10 februari) werd er voor 139 miljard dollar aan obligaties en leningen uitgegeven door bedrijven met een kredietwaardering onder investment grade. 13 miljard dollar ging naar bedrijven met een credit rating van triple C, of lager. In de volksmond spreek je dan over rommelobligaties.

Lage risicovergoeding 

Op zich zou de bloei van junkbonds nog niet zo erg zijn als er tenminste een goede rentevergoeding tegenover zou staan. Maar dat is nou net het zorgwekkende.

De gemiddelde rente voor obligaties met een hoog risico is volgens WSJ gezakt tot nog maar 3,97%. En dat terwijl de rente op veilige staatsobligaties juist oploopt. Deze week werd bij een tienjarige treasury de grens van 1,3% aangeraakt. Beleggers worden met andere woorden nauwelijks nog beloond voor het nemen van risico.

Veel vraag, weinig aanbod

De WSJ noemt enkele voorbeelden van high-risk bedrijven, zoals een verpleeginstelling die actief is op het platteland voor mensen met lage inkomens. Dit bedrijf – Community Health Systems - vecht voor zijn overleven, maar kon toch zonder enige probleem een paar honderd miljoen dollar ophalen.

Krantenuitgever Gannet maakte in januari gebruik van de gunstige omstandigheden om een oude lening van een miljard dollar met een rente van 11,5% in te ruilen voor een nieuwe met een rente van 7,75%. En dat terwijl institutionele beleggers in 2020 nog hadden geweigerd mee te werken aan herfinanciering, omdat Gannet te kampen heeft met dalende abonnementen en advertentie-inkomsten. Hedgefonds Apollo Global Management was een van de winnaars van deze herfinanciering, omdat het zijn risicolening (die van 11,5%) op een simpele manier kon kwijtraken. 

Volgens creditmanager David Knutson van vermogensbeheerder Schroders is het een kwestie van vraag en aanbod. “De vraag naar high-risk is groter dan het aanbod.” Het gevolg: een dalende rente.

Gelijk op met aandelen

De huidige credit-boom kan natuurlijk niet los gezien worden van het algemene sentiment op de kapitaalmarkt. Ook bij aandelen zit bijna alles in de lift, ongeacht het risico.

Het vreemdste vindt WSJ nog de timing. De VS zitten immers net als Europa nog midden in een economische en gezondheidscrisis. Dat geeft enerzijds aan hoe groot het optimisme is over het vaccinatieprogramma. Tegelijkertijd weerspiegelt het de verwachting van een aanhoudend lage rente van de Federal Reserve en hoge overheidsbestedingen.

WSJ ziet parallellen met de kredietcrisis toen mensen ook dachten: Wat maakt het allemaal uit! Zo lang er een andere gek is die ook geld wil lenen aan een triple-c bedrijf, hoef ik me geen zorgen te maken.” Tot in 2008 de bom barstte.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie