Nieuws

Professionele beleggers laten het afweten

Professionele beleggers doen het niet beter dan particulieren, zo wijst een groot onderzoek uit. Vooral professionals met wie pensioenbestuurders vriendschappelijke banden hebben, presteren onder de maat.

De meeste beleggers zullen de frustratie kennen van het maken van verkeerde keuzes, zeker in een raar jaar als dit met corona en massale noodmaatregelen. Had ik nou maar mijn olies verkocht? Waarom heb ik niet voorzien dat internetaandelen het zo goed zouden doen tijdens corona?

Maar vergissingen zijn menselijk en ze worden niet alleen gemaakt door kleine particulieren maar net zo goed door managers van hele grote actieve fondsen. Volgens financieel journalist Ronin Powell is het typisch dat deze managers wel hun succesverhalen naar buiten brengen, maar hun blunders wegmoffelen. Per saldo doen professionele fondsbeleggers het niet veel beter of slechter dan particulieren.

Studie

Powell ziet deze stelling opnieuw bevestigd door een groep onderzoekers, verbonden aan de universiteiten van Lausanne, Arizona en Indiana: Amit Goyal, Sunil Wahal en M. Deniz Yavuz.

Zij hebben 7000 grote wijzigingen in de pensioenportefeuilles van 775 fondsmanagers onder de loep genomen tussen 2002 en 2017. Het ging daarbij om verschuivingen van 1,6 biljoen dollar. De door pensioenfondsen ingehuurde professionals werden vergeleken met beleggers met een vergelijkbaar beleggingsstijl.

Wat blijkt? De door een pensioenuitvoerder ingehuurde beleggingsspecialisten doen het beduidend slechter dan beleggers die voor eigen rekening beleggen. Bovendien blijkt er een groot verschil te zijn tussen een belegger voordat hij een opdracht aanneemt en er na. Die resultaten worden dan significant slechter.

Persoonlijke band

De onderzoekers kwamen er verder achter dat de resultaten nog slechter worden als er een nauwe persoonlijke band bestaat tussen de fondsmanager en degene die hem of haar aanneemt, bijvoorbeeld een consultant.

“the post-hiring returns of firms with relationships are, at best, indistinguishable from those without relationships, and often significantly worse.”

Lessen die hieruit kunnen worden geleerd:

  1. Professionele beleggers met een altijd magische hand bestaan niet. Het is nog moelijker om ze van tevoren te spotten. 
  2. De waarschuwing dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst klopt als een bus. Een succesvolle belegger uitkiezen op basis van de successen in het verleden blijkt vaak een fout.
  3. Ten slotte is het geen aanrader om als pensioenfonds in zee te gaan met een belegger die  ook buiten de werkvloer aardig wordt gevonden. Persoonlijke contacten blijken gif voor de resultaten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?