Nieuws

Winst Democraten slecht voor kredietwaardige bedrijfsobligaties

Mocht Joe Biden president worden en de Democraten de meerderheid in het Congres behalen, dan is de kans groot dat de Amerikaanse overheidsuitgaven én rente omhoog gaan. Junk bonds zullen daar volgens J.P. Morgan AM weinig last van hebben, maar bedrijfsobligaties met een hoge credit rating des te meer.

Als Joe Biden in november president wordt en het Congres wordt gedomineerd door Democraten, dan stijgen de risico’s voor beleggers in obligaties met een hoge kredietwaardering.

Beleggers kunnen dan beter overstappen naar obligaties met een lage rating. Dat zeggen analisten van J.P. Morgan iAM n een rapport waar Marketwatch verslag van doet

Steunpakket van 5400 miljard dollar

Volgens de analisten is de kans groot dat de Democraten meer geld zullen uittrekken om de economie te stimuleren dan onder de Republikeinen het geval zou zijn.

De analisten verwachten niet dat dit enorme gevolgen zal hebben voor de rente, maar wel genoeg om de zeer dure kwaliteitsobligaties een zetje naar beneden te geven. Junk bonds hebben daar vanwege hun nog relatief hoge rente minder last van.

Concreet liggen er bij de Democraten plannen klaar voor een steunpakket van 5,4 biljoen dollar. Dat zou een golf nieuwe staatsleningen betekenen, waar beleggers voor gevonden moeten worden. Het is volgens J.P. Morgan AM  de vraag of die beleggers genoegen nemen met een 10-jaarsrente van 0,73%.

Kwartje erbij, nul rendement 

Mocht de lange rente op staatsobligaties met 25 basispunten stijgen, dan zakt het rendement van kwalitatief hoogwaardige bedrijfsobligaties volgens J.P. Morgan AM naar 0%. Mocht de rente verder stijgen, dan wordt het rendement negatief.

De situatie verandert volgens de analisten wel als het economisch herstel volgend jaar tegenvalt. Mocht dat zo zijn, dan zal dat een neerwaarts effect hebben op de inflatie en zal de Fed eerder bereid zijn een deel van de extra schulden op te kopen.

Dat is gunstig voor Amerikaanse credits.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus