Vergrijzing leidt tot minder economische groei en meer inflatie BlackRock verwacht door vergrijzing in veel landen dalende economische groei, permanente inflatiedruk en stijgende overheidstekorten. Voor beleggers hoeft dat geen probleem te zijn, want in veel opkomende markten is vergrijzing niet aan de orde. 24 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De vergrijzing in de ontwikkelende landen en in China is in volle gang en daar komt de komende decennia ook geen einde aan. Dat is goed voor het terugdringen van de CO2-emissies en vermindert de druk op de nog aanwezige grondstoffenvoorraden. Maar als deze landen er niet in slagen om de krimp van de beroepsbevolking op te vangen met een hogere arbeidsparticipatie en het binnenhalen van buitenlandse werknemers, dan leidt vergrijzing tot een lagere economische groei. Dat concludeert het BlackRock Investment Institute (BII). Meer inflatie De effecten van vergrijzing lijken contrair. Het heeft niet alleen een negatief effect op de economische groei, maar leidt ook eerder tot meer dan tot minder inflatie. Reden? “Gepensioneerden besteden meestal niet minder zonder nog iets bij te dragen aan de economische output." Door deze ontwikkeling zal het aanbod van producten en diensten binnen de ontwikkelde landen dalen, maar blijft de vraag op peil. "Dit zorgt voor inflatiedruk met als gevolg dat centrale banken de rentes boven het pre-covid peil zullen houden.” Stijgende overheidsschulden dreigen Een hogere rente zorgt ervoor dat de staatsschuld stijgt, maar dat wordt niet gecompenseerd door meer belastinginkomsten. Bovendien zijn overheden door de vergrijzing meer kwijt aan pensioenuitgaven en gezondheidszorg. “Om de schuld binnen de perken te houden, zullen overheden de belastingen moeten verhogen of drastisch moeten bezuinigen." Oplopend overheidstekorten maken het daarbij moeilijker voor centrale banken om de rentes te verhogen als ze inflatiestijgingen willen beteugelen. Dit is nog een extra reden waarom BlackRock verwacht dat de inflatie hoger zal blijven dan voor de pandemie. Opkomende landen profiteren Is er nog iets positief te melden over het wereldwijde vergijzingsprobleem? Jazeker, volgens BlackRock zullen met name de opkomende landen profiteren van de vergrijzing in de volwassen landen incl. China. BlackRock: “In veel opkomende markten groeit de beroepsbevolking en dit geeft hen een economisch voordeel. Die landen die hier goed op inspringen, bijvoorbeeld door de arbeidsparticipatie verder te verhogen en door in infrastructuur te investeren, kunnen het beter gaan doen dan de financiële markten momenteel verwachten. Wij zien kansen in landen waar veel behoefte is aan investeringen, zoals India, Indonesië, Mexico en Saoedi-Arabië.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.