Nieuws

Oliemarkt nooit meer op oude niveau

De vraag naar olie dreigt opnieuw een dreun te krijgen nu het aantal coronabesmettingen snel toeneemt. BofA Merril Lynch verwacht dat vooral de productie in de VS blijvende schade zal oplopen.

"De vooruitzichten zijn nog onzekerder geworden. De weg voor ons is verraderlijk nu het aantal Covid-19 gevallen pijlsnel omhoog schiet.” Dat was de belangrijkste boodschap van het Internationaal Energie Agentschap IEA in een update over de oliemarkt.

De toch al zwakke olie-industrie gaat volgens het IEA zware tijden tegemoet. Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) verwacht dat vooral producenten in de Verenigde Staten hier zwaar onder te lijden zullen hebben. 

Het grote probleem is de dalende vraag naar olie. Het IEA heeft zijn verwachtingen voor 2020 naar beneden bijgesteld met 200.000 vaten per dag. Opec houdt zelfs rekening met een daling van 400.000 vaten tot 9,46 miljoen per dag.

Het Britse BP stelde maandag in een rapport dat de vraag naar olie het hoogtepunt heeft overschreden. 2019 was het beste jaar ooit, vanaf nu zal het alleen maar minder worden.

Blijvende krimp

Voor de fans van groene energie is dat natuurlijk geweldig nieuws, maar voor mensen werkzaam in de olie-industrie is de boodschap minder fijn.

Analist Francisco Blanch van BofA ML verwacht dat er vooral in de VS zware klappen zullen vallen. De olieproductie in de VS daalde tussen maart en juni met 21% tot 2,7 miljoen vaten per dag.

Een deel van dat aanbod kwam daarna terug, maar lang niet alles. Blanch verwacht dat dit een permanent karakter krijgt omdat de Amerikaanse oliebronnen gewoon niet rendabel genoeg zijn bij deze olieprijs.

Teerzand

In Canada is de situatie iets anders. Ook daar werd de olieproductie verlaagd op de immense teerzanden met 900.000 vaten per dag, maar Blanch verwacht dat deze productie grotendeels terugkomt als de corona-situatie zich in 2021 normaliseert.

Blanch verwacht verder dat de prijsverschillen tussen de verschillende soorten olie in de wereld zoals Brent, WTI en Dubai kleiner worden. Dat heeft te maken met betere transportkanalen. 

Naast het coronavirus zijn er volgens hem overigens ook nog andere risico’s voor de Amerikaanse oliemarkt. Denk aan de presidentsverkiezingen later dit jaar en de verschillende tropische stormen die zich momenteel richting de Amerikaanse zuidkust bewegen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen