25% hogere olieprijs is geen probleem Schroders ziet geen probleem in de snel stijgende olieprijs. Het effect op de kerninflatie is gering. De krappe arbeidsmarkt is meer reden tot zorg. 20 september 2023 10:15 • Door IEXProfs Redactie Het gaat hard met de olieprijs. Een vat Noordzeeolie kostte begin deze zomer nog minder dan 75 dollar. Nu is het bijna 95 dollar, een plus van 25%. Voor consumenten is dat slecht nieuws omdat het de inflatie opzweept. Voor beleggers is het ook slecht omdat het leidt tot mogelijk nog meer renteverhogingen. Maar volgens Schroders moet die zorg vooral niet overdreven worden. Het goede nieuws is dat centrale banken in principe naar de kerninflatie kijken. Dat is de consumentenprijsindex zonder energie- en voedingsprijzen, en daar is de trend gunstig. In de Verenigde Staten daalde de core inflation in augustus bijvoorbeeld van 4,7% naar 4,3%, terwijl de headline inflation steeg van 3,2% naar 3,7%. De Federal Reserve zal bij zijn toekomstige rentebesluiten vooral naar het eerste cijfer kijken. In de eurozone is de trend ongeveer gelijk. In augustus kwam de kerninflatie daar uit op 5,3% tegenover 5,5% in juli. Indirect Het slechte nieuws is dat het voor consumenten niet zoveel uitmaakt of iets core of headline heet, duurder is duurder. Bovendien mag niet vergeten worden dat hogere olieprijzen ook altijd hun weg vinden in de kerninflatie. Schroders geeft het voorbeeld van plastic dat gemaakt wordt van olie en waar veel energie voor nodig is om het te produceren. Het is logisch dat hogere olieprijzen leiden tot hogere plasticprijzen. Zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken hoe hogere olieprijzen zorgen voor hogere bedrijfskosten en indirect tot een hogere kerninflatie. Don't worry Moeten we ons dus zorgen maken dat hogere olieprijzen leiden tot een hogere kerninflatie en hogere rentetarieven van centrale banken? Op dit punt stelt Schroders gerust. De rijke westerse landen zijn de afgelopen decennia veel minder energie-intensief geworden. Zowel fabrieken, huishoudens als het verkeer springen zuiniger om met energie. Er zijn bovendien veel (zware) industrieën verplaatst naar landen als India en China. Als je alles bij elkaar optelt, stijgt de kerninflatie daarom maar met 0,2 procentpunt als de olieprijs met 20% stijgt. Arbeidsmarkt Kunnen beleggers daarom rustig gaan slapen? Dat ook weer niet. Schroders maakt zich meer zorgen over de arbeidsmarkt dan over de olieprijs. Zonder afkoeling is er voor vakbonden geen enkele reden het rustiger aan te doen met de looneisen, wat voor de kerninflatie uiteindelijk veel belangrijker is dan de olieprijs. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.